最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
想入SQQQ
有無巴打有買美債,企業債 / 高息債?
如果回報相同,應該揀低風險喎
你掉兩個字出嚟做乜
如果30年國債呢?
現價走 3988均價2.8入 3.3走 十幾萬股
評級機構惠譽表示,領展 2023財年業務表現穩健,為其「A」級評級帶來支持,又指領展今年3月完成供股後信貸指標有所改善,按淨債務對投資物業價值衡量的貸款價值比率從2022年9月底的22.7%,降至2023年3月底的19.7%,遠低於惠譽考慮採取負面評級行動的30%水平,展望維持為穩定。

惠譽預測,利率環境趨升,令領展總利息覆蓋率由2023財年的5.5倍將進一步下降至2024財年的4倍左右,2024財年平均利息成本預期將上升至介乎4%至4.5%。

惠譽又指,領展流動性狀況有所改善,在手約173億元的現金足以應付41億元的短期債務及未來12個月任何收購,預計領展的總債務將從2023財年的650億元,降至2024財年的約600億元。

憧憬與內地通關下本港零售業復甦,惠譽預測領展2024財年續租租金水平升幅將達低至中單位數。
想問下941 收息係咪都要俾10%稅
想由2638派轉1883派
659 gogogo
咁睇唔開!?
睇情況

呢一隻揸實物唔洗比
果日壞消息一出就跳船了
依家仲可以升返上4.8 都有啲意外
想知道有咩壞消息…
將來65%電力供應由內地負責
35%本地發電
… 但係

兩電唔係賺發電費用架wo
市場唔係咁諗 肯定閪冧
所以走左先
無論賣幾多度電 利潤都唔會超過准許利潤8%

而家嘅電費組成部份係 基本電費+燃料附加費
之前電價飆升係因為 燃料附加費係咁加
反映燃料成本不斷上升 但係呢一part 兩電唔會賺你錢 係實報實銷咁樣計

而家話內地發電 咁購買燃料嘅成本咪降低囉
市民比嘅電費都少啲 但唔代表佢哋會賺少咗錢…
會唔會係hibor抽升 啲息股先西跌啊
唔知
我一沽晒 2638就插到4.7X
但短期我覺得會大跌
所以照沽晒先
一早要,2638垃圾黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞