最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
有冇推介🙇🏻‍♂️
我用IB買美債,3.5% 去到31年
係咪即係買VCLT? 新手求教🙈
想幫老母買啲收息股,收到息再扔返入去滾大舊錢
1883+3988大家有咩意見?
加洲哥,介唔介意分享下點解1883升到3.36你都唔走食價,寧願等息
ching, 可唔可以推介買咗啲乜, 諗住長線投資, 個個月收下息咁. 我就最近買咗BTZ同PTY 佢就話每個月派息.
我買左BTI 再加美國債券31年到期,用嚟長遠收息
Pty派息有Roc
真係咁想買就細注好啦
ok, 等我睇睇先
巴打邊個唔想財息兼收
個人經驗,唔係急需現金流開飯就無謂買每月派息既ETF/CEF. 呢類嘢大部份有RoC, 就算免股息稅都好,跌市時繼續派息會令投資額減少,唔理佢個市回升就回跑輸,除非你定時將股息再投資,咁即係揾自己嚟搞,想每月收息分散投資買多幾隻好過。
明白,有乜美債好投資呢,好過D$放銀行做定期?
梗係除淨前啦 可以賺埋啲息
唔知Ching你既investment objective 同risk appetite 係乜,一般後生仔好少會揀債做長線投資

我自己短線就買3-6個月美國國債,中線就買3-5年investment grade公司債,長線就買股。
除淨咪係扣返啲息,有咩分別
小心美國繼續加息,長債價趺,不論國庫債券定公司債
2638 有幾重倉?
唔驚電子煙?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞