最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
買緊*咩嘢
同意
939 等6蚊。。。
6823,1883停哂手唔升
講收息267年年增長
派息比率仲要得25%
即使某年賺少咗都仲有大把空間keep 住
基巴好周星馳feel
其實睇fixed asset 8%- 利息支岀等如純利
巴打,其實我一直都欣賞你.起碼你投資係十分認真.
但有時講野又唔洗咁..大家都係討論下...真係要講, S&P都唔係成日咁好景,2013年前o既S&P跟本唔掂. 只講呢十零年已經係一個selection bias. 而且唔係下下拎個S&P (benmark)出來比先叫happy, 好似有D收息股係未必可以beat benchmark, 但買呢D股本來就係為左收息,用S&P來比根本唔恰當.我自己portfolio D收息股未必隻隻可以beat benchmark, 但整體組合可以維持CAGR 雙位數增長20年,我唔覺得作為一隻收息股低過benchmark有乜問題. 同埋,投資都唔係單單係得數字,視野要好廣,心胸都要好闊.
講堅,我respect你的.
特價時段
大飛哥
介唔介意講下你最大倉果兩隻係咩?
1883大家會除淨前定除淨後買?
goog 同microsoft 比會點選阿?
港股呢?最大倉係659 , 331?
美股持有重倉係MSFT同GOOGL? GOOGL 會買A定C?
係咪因爲公司回購都主要係買返C股,而A股雖然有投票權但係股價同C有折讓?

美股倉你會係主要growth股份為主?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞