最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
OK
咁香港大陸啲煙股?
大陸煙民長吸長有
而家仲應唔應該趁個價低再入黎溝?
大陸哩味野太政策化
佢每年都加派息
貴少少入都唔係太大問題既
778 咁插法咩事
我都重貨啊
海通證券發研報指,2023年五一勞動節期間,香港接收內地到訪遊客約62萬人,仍比2019年勞動節前接近100萬內地遊客的水平低約37%。該行認為,香港與內地之間的旅遊活力需要更長時間才能得以恢復。該行相信,遊客到訪數量尚未達到峰值。另一方面,2023年第一季度香港零售銷售價值僅比疫情前水平低16%,該行認為,香港的房地產零售銷售已經非常接近完全恢復的水平。

該行仍對2023年第二季度香港零售銷售增長前景持樂觀態度,主要由於1)自4月中旬起,政府向香港市民發放消費券;2)遊客到訪數量持續增加。

該行看好九龍倉置業(01997)和港鐵公司(00066),因為它們都是遊客消費及遊客到訪增加的主要受益者。此外,領展房產信託(00823)和置富產業信託(00778)基本也屬於純粹的香港零售企業(其超過一半的年度總產值來自香港零售地產),會隨着零售銷售的改善而受益。此外,該行認為,擁有大量香港土地儲備的開發商,如新鴻基地產(00016)和信和置業(00083),將受益於強勁的房價上漲(截至2023年迄今上漲6%)。
939得唔得?
政策係唔可以合法買煙
同唔可以合法食煙係兩回事
香港長遠都玩撚完,租屋舖工商都冇乜運行
都擺明了,有賺嘅佢一早會講
每次只講收入都估到
無研究iaas,但可能中國雲普及程度同外國有差別
而且大陸嚟緊經濟都向下行,大大減慢雲業務發展
我好同意巴打講法,主要都係滲透率太低問題.
巴打對國內雲降價有乜睇法? 覺得可唔可以藉似提升滲透率?
買016嚟平衡下風險係咪唔錯
問題係個penetrataion rate 係點計岀嚟
係所有需要iaas 嘅20%定所有企業定係佢認為需要雲嘅公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞