最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
我想佢跌多啲

後悔冇早啲留意到佢 如果唔係4.8x再買多啲貨

利申 有兩注貨 成本$5左右 只係想再買多啲
一棍800萬
6823 大家點睇
其實冇乜嘢點睇
6823/2638 喺我眼中係類似嘅嘢
只不過後者有利潤保障
冇咁多啦
升到5蚊
2638話債重但利息成本唔高,500億港元負債超過7成係定息仲大部份係中長期,finance cost一年10億,即係俾緊2厘息左右,佔收入10%, 股價唔應該因為加息而跌3成,跌得不明不白既最好都係唔好掂
有無人知2638高負債利息支岀係唔係扣哂先計fixed asset 嘅8%?
都係本地龍頭李兆基好

4. 利潤淨額及准許利潤

(1) 港燈的股東在任何年度因港燈在與電力有關的經營而獲
得的利潤淨額,是第 4 條(2)款訂明的准許利潤減去第 4
條(3)款(a)至(d)段訂明港燈承擔的利息,以及受第 4 條
(3)款(e)至(g)段(如該年度為五年期間的最後一年則根
據 4 條(3)款(e)至(h)段)訂明的調整後的數額,而該等
調整與過剩發電容量或與表現有關,以及第 4 條(3) 款(i)
段訂明的調整,而該調整的金額相當於港燈提供予港燈
社區節約能源基金的資金。
(2) 港燈在每一年度因與電力有關的經營而獲得的准許利潤
為該年度的固定資產平均淨值總額的 8%。

照字面睇准許利潤唔包利息支出
想講 其實年報都寫得好清楚 如果真係有認真睇過
但係樓上又做伸手黨…

https://www.hkelectric.com/documents/zh/InvestorRelations/Documents/Financial%20Reports/2022/AR/2022_HKEI_AR_C_30.pdf
咁即係唔關加息事搞乜跌到咁?
我見2638負債較重,所以諗住揀6823
數字上係啱嘅

其實佢哋兩個商業模式都係啲好類似嘅嘢

借錢 - 運營資產 - 還錢 所以我覺得可以理解做賺息差

呢兩舊嘢嘅分別就係在於2638有利潤保證 換轉角度睇 即係佢可以「比較準確」預計到將來現金流 從而有能力負上更多嘅債 同埋利潤管制係根據 係根據平均固定資產去計 所以就導致到佢更加有動力去借錢增加固定資產
如果學樓上講係估值問題,咁相比2號同3號仔都係得5厘,2638有6.x厘仲有利潤保證似乎好抵,不過我就唔信有咁筍,睇埋同糸0006同1038既表現,我就選擇避之則吉。
其實無咩筍 都係跌到仆街先有哩個RATE 同埋2638 本身近0增長 6% 無增長得個穩定其實只係合理水平
2638同3號仔比
當然買2638
3號個派息比率又高,嚟緊可唔可以賺返以前咁都未知
無人用煤氣
其實我覺得2號值搏率高D
我2隻都有
2號澳洲不穩定
2638無呢個問題
我同你調轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞