終於追完Game of Thrones 搞到個人好頹

592 回覆
615 Like 15 Dislike
去左寫elden ring都唔寫埋套GOT
Btw elden ring到底會唔會出番原著小說
睇到第六季無睇 之後講咩
小說未完,佢S5後期已經開始原創啲劇情。
理所當然地,電視台啲編劇功力寫唔到George Martin級數嘅劇本,所以…
如果係鍾意 A Song of Ice and Fire呢個系列,非常建議追埋本身嘅翻譯小說。
下 咁你大型戰爭嗰段睇左未 ?

劇本直迫 當年 lord of the rings
Wonder woman
我覺得s6已經開始好拖
睇死佢同編劇通左水個尾條大橋就係咁
而家編劇受左靶佢就縮沙唔敢寫
野人邊有咁多野可以食 keep到樣都幾好了
你要至少睇第二集
第一集係果兩條仆街第一次寫劇做主筆
HBO 個評審睇完都唔知佢JM9
如果唔係死肥佬個名同後面HBO 啲人幫佢執
成件事第一集果陣就死左
一個season 7同8就跌落神檯
其實我係一個月內睇哂 8 季 可能因為短期內記得啲劇情

我唔覺得好差 覺得成套劇好有史詩式既味道 睇得幾投入

個結局 只係因為唔係大部份人既預期 所以先引起人地屌 ?
Jon性格唔適合做王
Dany 黑化,無計
Dany 唔黑化就得
Season 1 可食用
結局史一,因夠真實
實力強,一旦黑化,都係死亡
付出多,性格不合,都係流放
相反,一直無聲氣,只要適合,都可一躍成王
公道不在人心,是非只在時勢
寫實啫
joffrey死得太早
打完出黎有冇打冷震
同意唔算好爛
嗰陣有諗過個結局係Jon+Dany 打完Night King 贏到不過殘哂啲龍都死哂,然後Cersei 趁機會去Winterfell執雞成為最終贏家,殺死Dany+捉咗Jon(唔殺Jon方便控制The North)
然後返到King’s Landing Jamie 大義滅親殺死Cersi做埋Queen Slayer 再自殺
最後死剩嘅Jon 因為被發現身世被推舉為King of seven kingdoms
但係因為失去一切嘅Jon變到好冷血做咗Mad King
唔係咁講
應該話個7,8季太跳脫

去捉white walker死左一條龍都合理
king robert個私生仔可以一集定一季就行返落去 我當佢無限體力
Jamie 最後回心轉意搵返Cersei 都合理
龍母燒成個kings landing 我當佢break the wheel 想起個新首都
鋪左好耐出重金請來既Golden Company 死q曬 我就睇唔透
battle of winterfell 有咁多有能力既人係到都可以亂咁佈陣 我就唔講邊個生邊個死合唔合理 當打喪屍唔好彩比人咬中
咁night king鋪排左咁多季 結果又係死得咁兒戲 我當Ayra 識得扮white walker先殺到埋身 但係劇集show唔到
都係個句 大家都覺得頭5季拍得好好 一來你唔知邊個突然就死左/陷家產
二來睇到大家為左權力皇位可以有幾不擇手段
頭幾集已經好緊湊,盡顯皇室黑暗
咁都唔知做緊乜?
佢個角色其實係為Stark報仇
應該係殺Lannister
唔係突然變咗救世主
好多角色d成長鋪排都係咁一下廢晒
先令大家咁嬲
呢個睇到頭都大埋
去到後面成日以為自己係咪miss左一兩集
書都無結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞