終於追完Game of Thrones 搞到個人好頹

592 回覆
615 Like 15 Dislike
問題一啲鋪排都無,一句 break the wheel就暗示咗投票,但過程唔見曬,龍母同House Lannister死曬,突然啲貴族就良心發現要玩民主,我覺得投票無所謂,但真係太突然,過程無曬
劇入面根本無Break the wheel, 又未係同一班貴族入面揀統治者
https://www.youtube.com/watch?v=CO1S9o1u3II&ab_channel=GameofThrones

本身講緊Claim Iron thrones需要貴族既支持, 無貴族會支持佢上位
Daenerys 講貴族起Wheel上面不斷輪流轉crushing those on the ground,
佢既Break the wheel係打破貴族壓抑平民既文化

而劇入面最後係無做到
Ramsay Bolton都正
講左民主化係逐步發展
唔係良心發現,係無力爭霸
個演員本身cast Jon Snow
我信係因為有人流出final season plot 所以編劇亂鳩寫
冇啦
又老又肥到仆街,小說要個故事完整咁完結,起碼寫多5部,冇架啦寫唔到架啦
另外Bran 做King既劇情根本就有問題,
根據劇既邏輯, 佢做左Three eyes raven (或者比Three eyes raven上身) 之後根本就係最奸個個
佢睇到過去未來, Plan好哂點殺自己最大既威脅Night King, 一早比定把刀Arya
佢睇到Daenerys 會燒死平民但無出聲, 即刻plan定條路走埋去King Landing等D on9會揀自己做King
最後流放最後一個Targaryen去北邊食西北風, 斷哂血統上同自己爭位既威脅
由一個起北邊寒冬環境界下郁唔到既老野, 變左南邊享福既斷腳皇帝
最後一樣威脅到佢既, 就係條龍, 所以劇入面佢最後問條龍去左邊
Break the wheel 同民主兩件事呀, 家下由貴族選王, 黎黎去去都係依幾個貴族選
你n年後民主化到平民有得選, 都係個由個幾個貴族入面揀, 更加唔好講一樣係依幾個同樣既貴族管治緊D平民

咁Break 左D咩Wheel?
老實講真係無幾多人可以發到個故事勁大
之後又收尾又得好
好多都吹到大得姐收唔到尾

巨人都類似咁
真喎

跛腳仔成日中風
三眼烏鴉講咁耐以為有咩特別

原來就係中風 比編劇做回憶錄
即係咁,兩大家族死曬,Stark 返北方玩自閉,權力突然真空,正常發展應該係貴族內戰, Westeros 再次四分五裂,或者戰後出現一個家族可以統領全部貴族

Ok,你話無力爭霸或者唔想再戰爭,但之前嘅集數無表達過嚟方面資訊,至少唔足夠,結果咪太突然,唔好睇囉

Game of Thrones好睇在乎人與人之間嘅互動、鬥智鬥力、權力爭鬥,但最後無曬嚟啲原素咪比人屌

所以投票無問, House之間無力爭霸無問題,大部分人意識到戰爭係無謂都無問題,但無鋪排就好有問題
The show hasn't explicitly stated whether or not Bran can actively see into the future, but we do know that he's had visions of it before. In season one, he has a dream that predicts his father's death. Then, in season six when he becomes the Three-Eyed Raven, he sees the explosion of the Sept of Baelor before Cersei even sets her plan in motion. That proves that he can see future events, but neither instance verifies whether or not he can harness this ability in the same way he's become a master at warging and visiting the past. Remember, the former Three-Eyed Raven dies before he can fully prepare Bran to use his abilities.
Breaking bad見好就收
個結局真係寫得好好,bad end得黎又算good end咁
我話當佢係想起新首都 無咬死 因為睇完都唔知燒kingslanding為咩
雖然係爛尾
但係成套野啲演員水平都好高既
Break 唔係龍母坐館個wheel
Jon Snow成日出戲喎
講左民主化係逐步發展,至今咪少左入閘門檻
佢條龍同好友被殺,你無睇咩
照你咁講 姐係燒左首都
lannister死曬 龍都得返一條 北方都無力再戰 牆又無埋 white walker死曬
理論上龍母係唯一威脅到成個大陸既人
咁樣算唔算係break左 wheel?
之前有講

就係,一直描述咩人係無實力同野心,例如山谷個傻仔邊忽有野心,又例如 iron island

席上最強勢係 stark 提名bran 當選好正常
就係知爛尾 專登唔睇最後一季
龍母係 wheel 上既其中一個 spokes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞