終於追完Game of Thrones 搞到個人好頹

592 回覆
615 Like 15 Dislike
第1季冇乜喎
係跟住冇啦啦隊隊長就冇野好跟
你勁on9
一個暑假睇8季
真係人頭落地
hodoooooooooooooooooooooooooor
你地唔面對,咪我自回囉

篇文2017絕無馬後炮
由矮仔投龍母開始悶
你咁講 套野鋪左好撚多伏筆最後都冇解
然後咁樣就叫一早講左會投票?
你On9到震
自從追哂D&D 依兩個無能編劇既behind the scene 既低能訪問
我唔會信佢地寫得出邏輯通順既流出版劇本
個兩個契弟根本唔熟D角色, 淨係識抄書
Sam 同佢細佬個兄弟關係調轉
Jaime "To be honest, I never really cared for them. Innocent or otherwise"人格謀殺哂佢成套野既story arc
更加唔好講投票個段根本唔合理
在場有唔知邊度死出黎Prince of Dorne
同Ned當初一齊去twin towers 知Jon 身世既Howland Reed都在場
結果一句對白都無

個個都Aye, 成班無資格唔係領主既騎士都根住Aye, 都on撚9
一個地方, 唔係首都
係國際上, 咁多特權
入面D人叻過整體成個國家D人
就只係冇軍隊姐
你唔見廣州深圳上海自己
發行貨幣再peg USD?
仲要中國咁講戶籍制度
香港人上去讀書做野個ranking好多著數

只要唔係行鄧小平果套跟香港學
就一定用另一種辦法消滅香港
可以"徐圖" 唔一定要急攻
話最初條橋俾黑客偷咗

所以要緊急改內容
係,好似本身係寫bran做下任night king
Th point is 你地無制度視野
#221 竟然話 break the wheel 代表想起新首都

我當年一聽已覺係 institutional reform 所以對投票不意外
上面 Washington post article 作者係大學教授,佢同我睇法一致

只能講 got 衰在太高質,講 institutional change 一般人唔接軌
想知爛成點
唔知佢地係咪買左外圍賭錢邊個係最後既王
和平日子,bran做王一流,內閣都係基本善良無野心者,可轉亂為治

Dany 黑化,Jon 愛自由,都不合做王
成套野得Night Watch係投票選人做Lord of Commander
如果係Jon提出並說服Daenerys用投票黎決定, 咁都叫合理
但問題係想Break the wheel 個個起劇已經瓜左呢

劇入面投票個班人, 連Ser davos, Brienne, Sam有得投, 唔計身份, 貴族地位, 唔計領地大少都有資格投票
咁下次投票鬥帶多人入場得啦, 公平咩

更加唔好講合資格人又未係依班貴族入面揀, 咁點Break the wheel呀, 又未係平民比同樣既依班貴族管治
https://youtu.be/U435sekPlxg

只要佢跟撚住呢個劇本黎拍嘅話根本神劇當之無愧,唉屌好嬲
你無留心
龍母 break the wheel 係同矮仔講,瓜左咪矮仔做

投票時,sam 提出全民投,根住有人話動物有無票,sam 就收口
依幕係講,民主化係逐步發展,一開始少數人,至後來全民投
果下我成個呆左
其實尾兩季都爛爛地,好多劇情都飛住咁過,人物關係都好流於表面,為收而收

網上有流傳個好正嘅結局,可以睇睇,正過套劇好多

正傳好似未寫到,所以套劇先拍得咁爛
公道不再人心,是非只在時勢
時勢變,人選變

2008美國哀號,適合儒生做精神領袖,奧巴馬上位
2016中國強勢,需強人相抗,侵上位
2020防疫第一,拜勝
一切都係時勢

亂世中,需強者,龍母等呼聲高
一輪爭霸,野心者皆亡,適合休養生息,仁者上位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞