終於追完Game of Thrones 搞到個人好頹

592 回覆
615 Like 15 Dislike
睇完S8 上返youtube睇所謂原版劇情腦補返 個人釋懷咗好多
Bran the Broken笑撚到痴線
原著係咁
GRRM啲反高潮位嚟
佢最鍾意brutal 咁殺死本身多人鐘意又強勢嘅角色
唔關事,佢呢十年係咁寫其他小說或者GoT前傳、外傳,唯獨正傳仲未出晒,根本佢就唔知點完,拖字訣
睇見 Sean Bean 都預咗佢條命凍過水
於是前傳咪有黑人瓦雷利亞人囉
套嘢本身係參考左一段英國歷史,一場英國嘅皇室內戰,玫瑰戰爭

肥佬勞勃個原型係英皇愛德華四世,後生時候好好打幾乎戰無不勝,贏咗內戰搶咗個王位之後就夜夜笙歌玩女,40歲英年早逝

鍾意飲酒呢部份就參考左佢細佬佐治金雀花,傳說佢係個酒鬼,俾人處決嘅時候係俾人用酒浸死
頭四季啲高潮位真係好撚正
Ned Stark死,Red wedding,Joffery 中毒死
black water之戰同西瓜爆頭
結局冇啦啦變左宣傳民主 痴撚線
小說版嘅Tyrion 過左狹海真係想燒撚左君臨的
Rian Johnson
Poker Face 好睇
幾好睇
其實書到Tyrion 冇咁醒目,佢係有小聰明但唔係真係智將咁,但當然唔係第7/8季咁弱智
Heroes果年好似係果個行業搞罷工定咩先爛
GOT係趕收工
唔明有咩問題
Hi Ching 暫時睇到S5E5
其實我知爛尾但都想睇
第一季Ned Stark死真係覺得佢好on9 + 覺得佢咁honourable而覺得好sad
憎死個仆街仔Joffrey
其實我幾中意Tywin呢個角色
對付Robb嗰陣係有種欣賞呢個對手味道
同Stark啲人互動又唔係純粹敵人厭惡態度

可能因為佢最憎Tyrion
Joffrey咩都柒
唯一啱嗰點就係知道Targaryen家族啲龍係威脅
相比佢爺爺Tywin有少少睇唔起Targaryen啲人
Tywin 雖然係Villain 但好型
Lannister 家族主要成員個個都好有特色 + 獨當一面
不過Tywin比個仔咁樣係茅廁殺死真係有啲慘
所以我好鍾意花家Tyrell
荊棘女王神不知鬼不覺毒死個二世祖
又有財力又有牙力 elegant得串又得
Margaery 操縱能力強之餘又keep到高貴
唔會好似其他家族咁郁啲就又斬頭又剝皮
因為頭四季係跟原著
第五季開始就唔係
利申:最近先開始睇,真係第五季開始覺得mediocre
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞