終於追完Game of Thrones 搞到個人好頹

592 回覆
615 Like 15 Dislike
咁仲算係佢話既解放人民咩 燒死曬d平民
條龍係Euron 殺佢唔去燒左人地個島同船隊 唔係會合理好多咩
所以覺得佢暴走多過去報仇
姐係佢都死埋先真正break
個劇情係佢黑化
Break the wheel 係制度改革,所以係要制度死,唔係任何人死

我講過你地無制度視野,你明顯係其中之一
矮仔係lannister黎wor
可能係 制度改革但係無人接受都無用
尤其係封建時代一下就跳入去準民主時代
要九成都無讀過書既人去投票 其實最後都係貴族/軍隊話事
我相信佢地唔會無考慮過呢一樣野
冇咩耐性嘅人適唔適合煲呢套?
平時連Harry Potter都冇心機追哂
全家死曬 佢自己都唔會重新光復家族
比佢有能力都無可能變返全盛時期
咁同滅族差唔多
制度變左唔講Targaryen血統
改由其他貴族度揀, 圍內小圈子揀

由一樣既貴族管治地方平民,一樣係Lannister, Baratheon, Stark, Tyrell依D名既貴族輪流轉
根據劇既講法, Daenerys想要既Break the wheel一定唔會係咁
我一次過追8季其實冇咩野既
如果等咁多年就慘啲
鋪排左7季既兩場大戰,人類對night king,龍母vs cersei,等7年咁快咁簡單就完左
Arya殺night king真係太頹,話晒都大boss

同埋我真係睇唔明three eye raven呢條線
點解night king要殺佢
講左民主化係逐步發展
佢差在幾時中風死, 小說係注定爛尾
一陣先追po
我其實一路有諗過
1. ASOIAF極有可能GRRM本人根本寫唔完,太大嘅世界,最緊要係太多人。youtuber好似靠寫佢啲in-universe folklore搵食,全部都只係9估,冇真相(有啲似金庸小說討論咁)
2. 其實可以自己諗GoT結局,相對較短,因為都係Robert時期同之後嘅故仔,唔駛玩到DoD嗰啲已成歷史,但係頗為長嘅故仔。
但係GRRM一早話GoT結局同佢預期自己?終有一日寫嘅結局?差唔多。
https://www.youtube.com/watch?v=MbSd3hsUDdk
呢條友由S7左右重寫(兩個幾鐘勁長)
我都跟唔哂佢啲嘢但係聽落都算合理
我諗其實而家已經好多fan fiction
甚至我都想寫(我上個回覆提及)
其實由S5結尾開始寫返好就得。GRRM呢條友根本成名之前已經專寫啲製作成本極高/高到離譜嘅嘢,只係屎忽撞棍遇着D&D
有啲fan fiction會由S6/S7開始重寫
in-universe已成歷史,最多只會寫柒,唔會寫爛
我嘅僻好係專睇youtuber點講改寫結局,反正係小說,而且係始終唔識完嘅小說。
Lost
heroes
GME
都睇哂
我諗一開頭係shock,因為Robb又真係十分之打擊到獅家軍
上咗嘅,上年十月有次GRRM上咗Stephen Colbert嘅Talk Show,聲稱第六集寫咗3/4咁囉。之前有年仲講到話嗰年寫唔晒Fans可以困鳩佢寫晒第六集,最後咪又係走數兼夾淆底唔敢再去
Velaryon真係GoT未出過場,我唔係好明點解唔用得黑人

咁樣諗返Missandre Greyworm條線算係咁
跛腳仔先知嚟…
如果先知咁勁一開始3眼烏鴉而家搞掂隻boss
而家跛腳仔講到明唔會幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞