終於追完Game of Thrones 搞到個人好頹

592 回覆
615 Like 15 Dislike
我睇咗咁耐我覺得Jaime Tyrion兩個算智力正常,甚至可以講係buff得好緊要嘅貴族。你唔見其他家族有咁嘅描寫。相比之下Tywin Cersei Joffrey三個都係psychopath都幾罕見,而其實獅家作風只係兩代人嘅事。
佢地應該係比Tywin搞到嚴重自戀多啲
佢地係頭腦好,但冇佢地想像中咁好
啱啱先講完
咪又係選Greyjoy
Tywin本身勁
Tywin做主之前Lannister家族好似廢廢地
其實我幾中意Tywin呢個角色
對付Robb嗰陣係有種欣賞呢個對手味道
同Stark啲人互動又唔係純粹敵人厭惡態度

可能因為佢最憎Tyrion
Tywin 雖然係Villain 但好型
Lannister 家族主要成員個個都好有特色 + 獨當一面
不過Tywin比個仔咁樣係茅廁殺死真係有啲慘
其實Tywin 三個仔女都分別繼承左佢嘅優點
Tyrion 聰明
Jamie好打
Cersei夠奸

有一幕Cersei 覺得唔應該重男輕女,應該要俾佢繼承Lannister 家族先係最適合
Tywin 串佢 有冇諗過唔俾你繼承,其實唔關重男輕女事而係你奸有餘 而智不足

之後事實亦都證明咗 Cersei 除咗愛護仔女呢點好之外,真係成個癲婆咁

Tywin統力再強都係衰喺自己手上,根本續弦就可以繞過繼承問題,佢話要續弦實有家族(尤其Tyrell Frey)會理吓佢。
根本一開頭嘅Tywin已經冇繼承人可言,唔好計佢個孫。
佢只係嗰種玩手法但冇乜實橋同故事講既producer
冇料到
明明可以隊死佢
係都要講咁多野比人反cup
只係加強Frey家係仆街嘅感覺。
魚家應該都冇女,政治上亦都未必想。Martell同Stark太大仇口,連帶魚家應該都唔想對襯家。
明明可以日日屌龍母
得閒騎下龍飛
人又服佢可以做大臣
讓比個殘廢細佬(表弟黎)
性格如此
無記錯原著係無寫百花騎士搞基,懷疑係D&D自己加入去
原著暗示得好明顯㗎
1. 百花喺Renly死後超級悲痛,手刃咗冇保護好Renly嘅彩虹護衞
2. 百花親手葬咗Renly嘅屍體喺只有佢哋兩個人知道嘅地方
3. Jaime問過百花點解咁後生就披白袍放棄娶妻生子嘅權利,佢話「太陽落山之後,蠟燭唔會取代得到」
4. Cersei嘅章節講過Renly喺一個「啤酒」同「甜酒」都啱飲嘅人,好多讀者都認為呢句暗示Renly係bi

但之後百花同紅毒蛇眉來眼去,叫鴨呢啲就係D&D原創,原著嘅百花好專一,一心一意為Renly復仇唔似會鐘意第二個
原著嘅話Lannister其實唔怕冇繼承人,因為Tywin佢細佬Kevan其實都生咗三個仔(D&D cut走晒),Tywin應該寧願俾啲侄仔繼承都唔想俾Tyrion,不過佢最想都係諗住逼Jaime返嚟,未逼到就俾Tyrion殺咗
有冇人睇完結局冇乜野 未去到咁嬲 當佢可以咁寫 但最大問題係太急 收工MODE 說服唔到觀眾 佈局左成咁多季 竟然最後一季 仲有得6集定幾多 草草了事 又唔係冇錢 都唔知做乜尻
好似D小學生收卷喇 拿拿林寫埋最後果段咁
咁多條線得 刀痕細佬 亂倫姊弟之類收得到
七王國係人都知Loras係基,我都知
有,Lancel入咗militants,Karstark好似殺咗其中一個Kevan仔,另一個仔都喺度
S7 都爛
S8 仲直頭亂來

個劇快過小說
無小說跟就收皮
係喎記錯!
睇返原著Karstark殺咗Kevan二仔,三仔平安歸家,大仔歸依佛門但冇死到
有冇人睇埋HOTD? S2啱啱開拍,預計2024夏天開播
其實係啲人彈啫
Rhaenyra兩個根本都係上鏡(執)靚過其人
Olivia Cooke已經算係咁,同埋其實其人幾後生,到太后時期其實係扮緊老
Sand snake 果到已經feel到爛爛地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞