終於追完Game of Thrones 搞到個人好頹

592 回覆
615 Like 15 Dislike
可能咁先寫得完
支持分享
想聽下各位巴打心入面既結局會點
回佢都嘥氣, 前傳都出咗
樓主依家先知睇完N年前嘅嘢
仲懶醒咁窒人『完全唔知你講咩』
前面話結局流出所以要急轉灣鳩改根本唔合理

未入場我已經知John Wick殺全場 我已經知Tom Cruise一定唔會死 LOTR堆人一定會殺左索倫
係你拍出黎個畫面 個過程令到一套影視作品「好睇」

如果你因為觀眾知左你個結局 所以冇信心令人有驚喜
咁真係只係導演廢 賴唔到落個hacker度
Got 出名估唔到,你講既 tom cruise 都係擺明估到非賣劇情,故不能如此比較
咁lesser evil 情況下 你揀咩?
仲要唔好assume 個個GoT觀眾有睇leak既劇本
講幾個重點,中間點發展太複雜或者我都未諗好

大政治格局上,唔會再有iron throne, 變返seven kingdoms各自為王

king of the north rickon stark. 打贏house bolton嘅援軍唔係由the vale黎, 而係house manderley喺davos搵返rickon之後由white harbor出兵突襲。劇入面由the vale去突襲太唔合理。

sansa 主要發展喺the vale, 嫁咗比未來lord arryn。little finger就想弄權玩出火,最後比sansa同lord arryn搞掂,理想係推佢落moon door, 好似佢殺lysa咁。

arya訓練完成返westeros, 主線係佢點去殺cerci ,同名單上淨返嘅人。 house frey就比lady stoneheart冚家剷

jon snow就其實我唔想佢返生,咁樣先切合grrm玩法,所有以為好掂如日方中嘅大角色都會死,好似ned, tywin, robb, drogo, 唔會有主角不死身乜都逃過一劫啲老土嘢。不過如果佢死咗我唔知點舖排stark攞返the north,同埋對付the others場大戰。其中一個諗法係stannis無咁快死,喺manderley幫拖下贏咗bolton,比rickon做warden of the north。the others 條線就主要由bran做咗three eye crow之後帶出。

講住咁多先,仲有cerci jamie tyrion deny aegon greyjoy martell tyrell.....
GOT個節奏一向都係一季一個大高潮/大戰場面,跟Hacker leak版拍一定爆晒budget我自己覺得可信度唔高
懷疑D&D趕收工計完budget其求塞晒啲大戰同plot twist落去就算,GRRM講過個故仔起碼要做10季先完到,係D&D冇咗團火想快啲做新project
亂倫喺中世紀好常見,都係血統野,至於淫唔淫亂就唔知,冇乜野做咪做下愛囉
聽落合理
係呀, 獅家, Dany, fAegon 呢堆嘢比狼家複雜得多
玫瑰家, Martell呢啲算易寫, 唔係好算主軸
fAegon vs Dany 先至牽動到主線, 同埋點計都係冰(the others, Jon)與火(Dany, fAegon)之爭
lannister 會由tywin討厭的tyrion繼承,另一個諷刺位
jamie會為honour 而死,完滿咗佢成個人redemption嘅story。exactly為咗咩honour未諗到,大概係佢再一次喺個人/家族利益同honour之間作選擇,今次揀咗honour
tyrell條線會同電視好唔同,電視又係太唔合理。暫時諗到,tarly背叛tyrell撐lannister(可能係以比tarly做warden of the reach作交換,書入面而家tyrell權力好大插晒旗,kevan lannister又啱啱死咗,cerci要反抗),困住margery 喺kings landing。mace tyrell 一怒之下加入aegon陣型。之後我都未諗到
我諗全地球書迷都係一路估緊同一堆嘢, 個沙盤都係
-Tommen, Myrcella兩個唔會擺得好耐, Tommen做落去頂多都只係做嫁兩(某個攝政王尤其係Cersei把持)
-Stannis好多書迷buy, 佢生還機會高得過獅家整體/獅家政權存續
GRRM咁多個(大)坑當中, 其中一個最難搞嘅坑係fAegon vs Dany
所以如果用劇集沙盤嚟推, 就可以推仍然係Dany加冕, fAegon贏嘅話唔知點樣同Jon Snow條線合一
又可以係
我嘅奇想: 獅家同fAegon兩敗俱傷, Dany vs Jon或者最後合作
都預咗佢唔會寫落去唯一希望 佢死前寫好基本大綱
死後先公開 搵後人接手寫埋
我都諗好咗一個自己鍾意的結局大綱
講幾個重點,中間點發展太複雜或者我都未諗好

大政治格局上,唔會再有iron throne, 變返seven kingdoms各自為王

king of the north rickon stark. 打贏house bolton嘅援軍唔係由the vale黎, 而係house manderley喺davos搵返rickon之後由white harbor出兵突襲。劇入面由the vale去突襲太唔合理。

sansa 主要發展喺the vale, 嫁咗比未來lord arryn。little finger就想弄權玩出火,最後比sansa同lord arryn搞掂,理想係推佢落moon door, 好似佢殺lysa咁。

arya訓練完成返westeros, 主線係佢點去殺cerci ,同名單上淨返嘅人。 house frey就比lady stoneheart冚家剷

jon snow就其實我唔想佢返生,咁樣先切合grrm玩法,所有以為好掂如日方中嘅大角色都會死,好似ned, tywin, robb, drogo, 唔會有主角不死身乜都逃過一劫啲老土嘢。不過如果佢死咗我唔知點舖排stark攞返the north,同埋對付the others場大戰。其中一個諗法係stannis無咁快死,喺manderley幫拖下贏咗bolton,比rickon做warden of the north。the others 條線就主要由bran做咗three eye crow之後帶出。

講住咁多先,仲有cerci jamie tyrion deny aegon greyjoy martell tyrell.....

sorry 唔記得你有寫過上述
如果冇Jon, 咁可以畀fAegon取代Dany反攻Westeros
不過我覺得Tyrell/fAegon都唔係真係主軸, 冇咗Jon都要有另一個北方人孭返冰嗰條線
火方面可以交待返Euron做乜/會唔會有古惑嘢制伏啲龍之類/fAegon vs Dany等等
而當然我一路assumption係作者認為GoT 第6至8季相當之勾劃出佢想要嘅結局
而當然佢可能都預咗全球fans唔中意結局咁流/種種緣故一直拖住唔寫完佢
但係都係手腳終須見家翁
請問HK而家乜平台可以睇到串流GOT嘖多季?唔該哂
唔該哂!!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞