買電視機 / 換電視機 集中討論區 (141)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
65QN95B???
買咁多機??
廳放65, 房放55 呀
廳唔買65S95B??
最後廳決定揀qn95, 唔揀x95k
房就揀s95b 唔揀g2
因為怕阿媽全日煲電視,淆底,如果比佢霸住部電視,我就返房睇戲打機,同當慳下錢😅,全屋電器傢俬都好金,差d 唔比我買q990b ar
都OK既
ENJOY~
又可以COMPARE下~
買左A95k, 開心使用中。但又好驚burn-in….
想問burn in 其實係咪點小心使用都避免唔到?只係時間嘅問題?
咁如果70b vs x85k 呢
佢地係細鋪d 價差好小
X85K係同Q70B同級

X85K=Q70B
OLED電視最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 足球台, 成日長時間連續7小時打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視, 不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/框框/HP BAR/SP BAR/ 地圖長時間顯示係畫面同一位置到, 講緊日日5個鐘咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
都係呀,雖然s95b 65"都真係好抵玩,但房同廳一樣又好似有d 怪,同我廳都光猛同太陽曬到,睇上網既評價,mini led 係光既地方會好d, 畫質就實無oled 咁好,但可以避免狂打機,阿媽煲電視同以上問題就試試qn95b, 記得step 巴話係好過x95k
巴打方向非常正確~
新買左部55C2
但發現點搞都唔可以用同一個remote控制 soundbar
個soundbar用緊yamaha YAS207
係咪無得搞?
C2開HDMI CEC (SIMPLINK)
LG C2
設定>>裝置>>HDMI設定>>SIMPLINK (HDMI CEC)>>開
今日睇過qn95都好靚
我用左光纖連
係咪一定要用HDMI?
一定要用HDMI?
一定要用HDMI
光纖連係不能用電視REMOTE控制SOUNDBAR
呢段時間多謝step 巴耐心解答,但都真係無諗過最後由sony 變左三叔,計埋回贈既卷同月尾找完尾數既商場回贈,絕對抵玩,1部65,1部55,加套三叔既性價比soundbar
幾時裝機?
明白,但咁就哂左一個HDMI port
4個都唔夠用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞