(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (8)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
錯post
有冇人去過和倉温泉或者能登半島?
有冇推介?
想係房入面浸私人溫泉,本身book咗琴平花壇嘅私人露天風呂但send email去問佢話只係普通熱水,之後轉book花樹海嘅岩石露天風呂,有無人知係唔係用溫泉水?搵唔到酒店email,無得問。
我3月係白濱住果間,全部都室內有溫泉,公湯要行好遠,搞到我無去過
唔該晒!
啱啱用一休book埋湯元こんぴら温泉華の湯 紅梅亭,想問下有無人住過?
近期有冇清去過由布院
有冇推介
睇過list 既推介都係疫情前
外國人去一定避星期六,除左難book價錢都爭一截
如果住日本就無計啦
白良莊overall服務態度唔錯 個景對住個沙灘係幾開心
但溫泉就真係冇咩特別咁

疫情前同疫情後會有分別?
想問下有無巴打去過白川鄉浸 求介紹
唔知有冇翻新
或者野食唔同

純粹睇最近資訊
有冇人知箱根楽々花係咪要5月先book到6月?
jalan冇得揀+官網403 forbidden
啱啱返到香港

https://omuro.gyokusui-ryokan.com/

佢有幾種房,我住既係
<源泉掛流し露天風呂
オーシャンビュー 特別室 2/F>
https://omuro.gyokusui-ryokan.com/room_special/
基本上官方D 相同我去住係一樣既,無封殺
我覺得有少少老化,但唔嚴重,「啱啱開始舊」果隻,依然好企理好靚既

佢地會收一個人客,所以毒撚如我都無問題(當然,佢其實錢係收2位)
我今次係4月6日stay 一晚,total 62850 Yen

間野係伊豆高原,係香港人中唔算熱門,不過我當日同我同班車既都係香港人夫妻
回程係係車站都有遇上香港人家庭

佢地個位係山中間,有免費shuttle,2:20 開始每20分鐘一班,要先預約

注意呢間其實叫別墅多於溫泉旅館,因為佢係無大浴池既!
相對地,佢地全部房都有私人池,而且全室都係源泉かけ流し,連花灑都係溫泉水;亦由於佢地係無大浴池,佢地係無一般客室,亦代表佢地客人少、房間數少,所以佢地差唔多1 on 1 服務你咁濟
而服務我果個女將識英文,而且佢地有印巴藉員工,所以唔識日文都無問題

到埗後例牌門口Reception 飲茶+小點心

食完例牌Room Tour

由於佢地間館係山中,佢地個露台/池位真係邊浸邊聽到雀嗚
而佢地個池亦好夠大,如果同女友/老婆去都一定可以一齊浸
(試過有D 溫泉旅館房入邊個檜木池細到一個人size 重要屈腳...)

溫泉分析

有樣唔記得咗影,因為我上佢地官網book有優惠
房間小雪櫃所有飲品都係free
我記得既有伊豆日向夏果汁 x 3
烏龍茶x1、伊豆啤酒 x4
我囉咗幾支去邊浸邊飲都飲唔晒

晚餐時間

晚餐包野飲,可以係menu 度自選,我選咗set 靜岡/伊豆Sake

食完金目鯛後呢一道菜係online book 果陣自選
我個plan 可以選金目鯛しゃぶしゃぶ/和牛しゃぶしゃぶ定和牛岩石燒
我選咗岩石燒
不過唔記得咗相機先食
(大約有6塊左右 + 蔬菜)

食完返去再浸,夜晚係有貓頭鷹果類叫聲

第二朝好不幸咁落大雨,所以房景無乜野好再影
早餐可以選粥/飯,我選咗飯

總括而言我個人感覺係幾好
不過我2018年果陣去過 雪月花別邸 翠雲
果陣只係4萬幾yen 又抵又正
所以大室之社暫時只係我第二名
想問日本酒店入面既貸切風呂
係咪全部人用同一缸水輪流浸?
我幾年前第一次去
見上手一對情侶啱啱出黎
無人清潔/換水就到我地入去浸
自此之後
我都係book 返有私人風呂既酒店

原本仲以為好似台灣d 湯屋咁
自己開水fill 滿個池
一路入一路放架
想問下11月去白濱book海舟好定去有馬浸溫泉 睇中咗海舟間房但本身行程係大阪京都 爭扎要唔要自駕去白濱 有馬會唔會有推介 想要房有私湯 價錢冇所謂
見到樓主年頭推過鴨川嘅吉夢
想問下有冇多啲包膠
我去過海舟,無去過有馬
同埋推薦過海舟比幾個朋友
個個去完返黎都話正
附近幾個景點都靚呀
值得一睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞