(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (8)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
我見啲溫泉旅館個日文官網預訂要填日本地址,注音假名個啲資料

其實俾唔俾外國人去BOOK???
無特別關係,只係日本啲系統本來就係以本地人為目標嚟設計
習慣上我會填番自己名嘅拼音,地址就無乜所謂,搵個位標番香港就得,大部分旅館都係去到再俾張紙你再填
如果好up dup嗰啲家庭式旅館真係有機會唔接外國人,呢種我建議book完send個email確認一下
主要係我見佢有啲plan得日文版先用,去返英文/中文版就冇
我係怕用日文版訂完佢又唔受(日文能力=0,都係靠google translate)
呢個我答唔實你,一般嚟講就無呢個限制
日文係因為大家預設係溝通到,可以可以多啲花款。對外國人嚟講,旅館好難解釋呢個plan多個蛋糕多紥花,嗰個plan就晚餐食少啲,驚到時有咩唔滿意又溝通唔到就麻煩,所以外國人多數就係最簡單嘅素泊/一泊n食就算
但亦可能有啲日文plan係當地居民折扣plan,呢啲就真係唔book得
所以只能講你要清楚個plan係做乜先好book
訂咗去箱根紗ら⋯入到嚟先見到大家筆直都多我兩三倍開始諗係咪自己太孤寒
第一次帶娘親出國希望佢住得舒適
返嚟打個包膠比大家
富士河口 想book 2月房有溫泉有咩選擇好 kukuna同ubaya都full晒
湖南就湖南莊/丸榮
湖北就湖のホテル/吟景
book住先然後等啲人cancel放番kukuna/うぶや房出嚟
平有平住
同埋旅行意義唔同,住貴旅館,係將旅館當一個景點咁玩
只係而家yen低水,高級旅館相對抵玩咁解

好耐以前我都係帶兩老去箱根係住雪月花,一人萬6左右,都住到好爽,主要係貪佢交通方便,出去玩到攰就撘車番去浸溫泉,休息完再出去

不過循例都提番句,共立嗰堆箱根酒店,除咗翠雲,房入面都唔係溫泉
Overall 推介湖南定湖北好
多謝你勁細心同好溫暖
我平遊多,你真係點醒咗我,我本身入嚟一路睇一路喺度諗
喺旅館咁短時間點樣可以享受晒咁多嘢
貧窮限制咗我嘅想像
哩次係我第一次用自己搵嘅錢請娘親去旅行
都係娘親第一次去日本
Plan咗好耐希望佢開開心心
1室大人○名様ご利用時、大人1名様1泊あたりの料金
大人2名:50,600円
入湯税:150円(大人1名様あたり) ※宿泊数に応じる

想請教下咁樣即係1人50,600 yen再加入湯稅150 yen 嗎
2個50600yen, 再加每人150yen
剛剛去完冷門地方,会津宮下嘅光榮館
唔知係唔係真溫泉,食物唔錯,一人一晚萬六
你比個網我哋幫你睇下
唔會,名可以上 name 變換君轉平假名或片假名,地址電話就求其搵個日本地址電話就得,最緊要係 email 冇錯。
西山温泉慶雲館
我上網睇話佢係最古老嘅酒店
好似好勁咁 打算專登去

有無人試過?
(50600+150)*2
其實你碌下啲plan就推論到唔係總價,唔通5個人住會平過兩個人咩

※料金は2023年10月10日当日のものです。(消費税込み)
1室大人○名様ご利用時、大人1名様1泊あたりの料金
大人2名:66,000円
大人3名:57,200円
大人4名:51,700円
大人5名:49,500円

我搵返你搵嗰個plan(明見B type SASA Quality一泊二食)
撳入去之前有寫50,600円~/人,即係你兩個人住係101,200円起(「起」,係因為你可能再加其他嘢)
溫泉稅(入湯稅)就每人150円
所以埋單係一人50,750円=二人101,500円起
利申未去過,但睇好多節目介紹過,的確好多外國人都wow
慶雲館的確係有紀錄認證世界最古老酒店,但間旅館已經塌過燒過重建過N次,最近一次應該係1997年,所以一般人體會到嘅只係一間平成時代嘅舊舊地旅館,除非R到大將帶你去個舊源泉打卡
當然以旅館質素嚟講慶雲館絕對唔差,望溪風呂都幾吸引
感謝樓上兩位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞