照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
但佢見到我喊緊 竟然收聲望實我好耐 皺住眉頭咁伸隻手摸我塊面

好sweet, 呢啲真係媽媽同BB兩個人之間先明白同獨有既關係
旁人求其講一句好簡單 唔係佢地湊緊係講得咁口響
媽媽你做得好好

香港好似仲好落後,成日提住要睡眠訓練,要戒夜奶戒片戒呢樣戒個樣,明明未到時候 但早人一步戒好似好有優越感咁。 連自己個B對父母失去左安全感都唔知 仲好自豪個B咁獨立 好戥啲被迫訓練既B心痛

想圍爐既推介一個ig: babypillowtalk_hk
利申無收錢
係, 前幾頁先比人屌完

真係想講,一生出黎就train呢樣train個樣為左自己方便咁點解要生
如果唔係高需,有啲比如睡眠訓練倒都好既始終有時大人就唔哂個b要有穩定時間適應左大家都好,但要按月齡同唔可以逼囉,有時一喊就抱好似喊係完全唔能夠忍受都係唔好
但一出世就諗戒乜戒物都幾癲
咪理d長輩講咩抱多會寵壞d廢話
如果bb需求無得到滿足,以後就會放棄求救,反而造成未來教養隱憂
我個人覺得頭一年有需要就抱,始終佢地果個時期喊得多數有需要
原來係咁,我無追post
我只係覺得你覺得訓練佢幾個月人仔戒夜奶/訓教訓過夜/醒左唔喊,對個B黎講係陰影
佢咁細粒淨係識用喊去表達
佢舒舒服服就唔會喊啦
喊得一定有原因,一定係有野想搵爸爸媽媽
佢世界上最信任既人就係父母
喊極都無人理 唯有收聲/搵其他安全感
可能有人話奶嘴/安撫巾可以幫到手
但呢啲死物唔同人
人同BB有互動
爸爸媽媽對BB黎講更加係天大既安全感
點解唔可以滿足佢既需要呢?
Ailce ha?
有啲極端Cry it out
由啲bb第一日喊40分鐘 第二日喊30分鐘先抱個啲
我覺得好撚癲 完全接受唔到俾佢喊咁耐
仲要香港咁細 唔驚俾人投訴?
大人都未必晚晚訓得好啦屌

出世十幾廿日train呢樣train個樣, 講到尾都係為自己方便
人總要習慣孤獨
其實如果真係成日喊 要諗下屋企環境同作息情況,唔係講個b 係講成屋既大人
穩定同比較規律既屋企個b 會相對穩定d
我都係一喊就抱,直情抱訓添,去到歲半佢夠哂安全感就唔洗抱訓。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞