照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
一早講左根本同佢想表達嘅野唔同佢係咁追住嘈好撚煩

明明好簡單一句女人生仔男人做唔到咪請個陪月慰勞下

我唔再覆佢算, 好撚on9
係,我之前7個月就試士多啤梨,敏感到要睇醫生
一歲再食番就完全冇事
大個食有敏感都驚架啦
細個比少少佢試
身體會慢慢習慣個樣食物
無咁易敏感
係啊
我每樣比幾啖架咋
照計四個月就可以試所有野
除左蜂蜜一歲前唔得
我係睇台灣兒科醫生咁講
咁其實都有可能你一歲先第一次比佢都係同7個月比佢一樣
而唔係一歲比就無事
只係你之前比佢expose過
算吧啦,你理解力同邏輯都有問題,問你邊句有你講既意思又死晒狗指唔到比人睇,潛完水又出黎柒。
我比較保守,都係鍾意跟建議
我係睇有台灣兒科醫生咁講
我都係跟建議
https://youtu.be/zdGdGq9ET74
台灣講嘅我個人覺得唔可以盡信
佢地之前好推崇有個叫百歲醫生講嘅育兒手法依家都好多人屌
佢地都有百歲派 同親密育兒派既
我反而幾鍾意睇Sunny Huang,佢介紹好多有用資訊,好值得新手媽媽參考
你真係好撚怨婦

收嗲啦好嗎

唔撚想同d廢老拗
我都有睇佢
佢都有講副食品
都有講研究4-6個月開始可能可以降低食物敏感
4分鐘左右嗰度
https://youtu.be/pHltbr-VhxY
你bb ready你可以開始試呀
一隻手指指住人,4隻手指指住自己
最緊要係少量,唔好佢肯食就狂比,留胃食正餐
係啊 所以都係幾啖比佢試吞試味
其實真正食落去既量 得手指甲大細
最緊要自己同bb ok
世上冇最好嘅育兒方法只有最適合
同埋要知道俾佢試新嘢嘅後果又承擔到就得啦
係啊
因為我認為既然醫生/專業人士話4個月可以開始既
就梗係越早接觸越好啦
好似病菌咁 接觸少少 build up個免疫力
到佢接觸勁野個陣都會無咁嚴重

當然 如果發現佢食完會屙會嘔好似會敏感
就梗係唔好再比住啦
但係我比好少量 就算係敏感 都唔會嚴重到性命危險
去到咁嚴重既話
我諗幾早幾遲比佢食 都係咁嚴重
又唔係如果要敏感嘅話幾早幾遲都會咁嚴重嘅
身體develop到夠成熟嘅話
對新食物接受嘅程度都會唔同
不過都係嗰句,知道風險又知道自己可以承受到咪ok
bb細,就算佢有咩不適都唔可以即時話你知要靠照顧者觀察
我女細個食hipp米糊之後爆濕疹,用咗2星期先搵到原來係米糊問題一停就冇事
呢啲就係我覺得不必要急於咁早俾佢試嘅原因之一,因為佢唔識講你要用好多時間心機去搵個問題源頭喺邊
我小朋友都係食南瓜米糊同米餅爆濕疹,唔知𠴱陣仲以為南瓜甜甜地bb實鍾意就俾佢食
我地開頭懷疑天氣,又諗係咪食奶粉多咗所以咁(本身係全埋身b)
試一大輪原來係米糊
仲要hipp有事其他牌子冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞