照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
你解嘅幫= 幫你傳宗接代

我講嘅幫= 男人生唔到仔靠老婆先可以達成組織家庭願望

係你條撚樣一見到個幫字就上綱上線, 你先係中國思想上腦都痴撚線
我講嘅幫= 男人生唔到仔靠老婆先可以達成組織家庭願望

總知雙方都想生既,我會叫雙方有共識生仔女。
而唔會叫邊個幫邊個生

另一句我憎亦都唔會講既就係,
你個仔喊丫
通常係仔女出事時雙方推卸責任時講。
唔知你文盲定點

咩人睇到咩野

唔係女人陀仔就生唔到小朋友係fact黎

一樣自己做唔到嘅野要靠其他人先達成, 除左叫幫仲可以叫咩
你文盲就真
女人生仔係主力,助產護士就幫忙
一個小朋友獨享唔會更開心 not to mentioned 多個玩伴一齊成長

特別當佢哋要照顧年老後既父母
無多個家姐細佬一齊睇住父母 其實壓力好大

但你都講得係香港生仔有問題 其實你要諗既係你哋仲應唔應該留係香港
祝你老婆好運囉

唔識appreciate嘅男人真係好嘔心

一齊左廿幾年,多謝關心
babykingdam睇到既文

我生咗兩個女,大嘅四歲細嘅一歲,我要返工,湊兩個已經好辛苦,所有時間精神金錢都俾哂佢地,同老公傾開計,原來男家想我地生多個,老公自己耍走佢冇同我講 (因為佢自己都唔想)………生小朋友,俾錢養都唔難,花時間心機教先係問題,真係當幾十年前「必」一件出嚟可以天生天養?都 嘅………
--‐-----------------------------------------------------------

呢d女人就真係慘,唔想生都有壓力逼佢生,生左都係為人地而唔係自己想要,完完全全為左幫人仔追仔而生。
有呢d家人就真係慘,當人生仔機械,唔專重女人。其實生左成世都唔會開心。

所以話想生幾多個,生唔生都唔緊要,最緊要係要相尊重,傾好左先做,唔好逼另一半。
獨享資源只係細個開心
大個就係兩個分享壓力分享快樂開心

去到邊都係一樣
咁咪好囉

生之前聽到你咁講應該唔會生架啦
我尊重我老婆,生幾多個都聽佢話,大家一齊做家務同出錢養家,大家都覺得應份,從來唔會話邊一個幫邊一個,大家都係主力,互相扶持,所以先可以一齊廿幾年都日日對住。

唔明有咩野問題? d女人好想做生仔機械?
生左一個,體驗兩年睇下點先再諗啦

通常第一個乖呢,就有可能諗多個。如果第一個就煩死左呢,就唔會再有生唔生第二個既問題。
咁都可以嗌交

Bagel絲只係用詞唔係太準確啫
蛋牛絲唔好太執著住個「幫」字喇
人哋都話佢口中嘅「幫」,唔係=「為咗個男人」

佢原意應該係想話男人既然代替唔到老婆做「生仔」呢個角色,咁經濟上付出,生完有能力請個專人嚟照顧老婆都好合理
無錯自己開心就得啦,理得人養貓定生仔。
通常生兩個個d
第一個乖
第二個曳
所以引誘到生第二個 但係都止於第二個
梗係啦
我都唔知佢做咩鳩

組成家庭要生仔就係一男一女, 男人就係點都代唔到女人陀仔生仔呢一part

根本自己咩人就諗咩野
點解中國人發展唔到科學?
係因為有太多差不多先生。

用字唔準確,詞不達意。

女人幫人生同邊一個大肚完全無關。
女人大肚生都可以係為自己,
唔一定為人或者幫人。

幫男人生呢句係來自父權社會,講緊女人出嫁就係男家資產,出世既仔就係男家既人,所以先會叫開 [幫人生]。

呢d中國傳統思想毒遺毒應該一早掉晒佢。
唔好美化或者強行改變個講法,攪到詞不達意。
無興趣同呀叔你拗

你咩人諗咩野

講得出女人生仔為自己都on9

一個家庭無女人就係生唔到仔, 你又幫唔到女人陀仔受精陣痛,人地要做extra去達成大家生仔嘅期望就係代你做左生仔呢個角色

都唔知你拗黎做咩
女人生仔唔可以因為自己鍾意小朋友?
我真係唔明有幾on9?

女人要陀仔生仔會痛就唔可為自己生?

女人做多左野就一定係幫人生,或者因為人地想生先生?

咩野定義黎?

唔通女人用捐精者既精生仔就係幫左捐精者生?

你中文語文讀解攞咩野grade?logic又怪。

個男生想個家庭有仔女,去同個女人達成共識咪得。

你個腦好似無左每個人都有獨立思考同選擇權呢個概念。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞