照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
其實bb唔識講野 , 你覺得佢都開心只係佢遷就左大人嘅生活

突唔突登train就係你自己覺得啦

bb想食奶唔想食好明顯,我覺得有d人為左train佢訓過夜臨訓前佢擰哂頭都夾硬要餵多d , 迫到佢食多d訓耐d覺得自己成功好反智

同埋都係同返唔buy幾個月大就train呢樣train個樣嘅人講,你覺得自己無問題就唔使玻璃心嘅
有好多sleep train 既核心就係由個b 喊
上連登勿認真

大家都係喺度吹吓水
冇人比你更了解你同bb嘅需要
實際每日湊b嘅真實情況,喺度打幾句嘢邊知咁多
每個家庭有佢哋嘅需求
所以唔好太介懷呢度啲人一句半句
無呀其實唔係話我
只係我追post 見到有人分享下都比人咁樣講
另類4大長老單單打打咁….

同意你講無人比自己更了解bb 既需要
都係個句大前提只要bb 既需求有被回應照顧
所有方法都係最適合自己既湊法
開咗冷氣
9點訓到7點,只係10點飲咗一餐,訓到7點先下一餐
又未必嘅,佢喊係有需求,呢個係真
呢啲需求你點都要處理
你其實係可以控制到佢幾時有呢啲需求

你俾佢食多啲,佢就耐啲肚餓
你俾佢食少啲,佢下一餐就會早啲要食同食多啲
大過啲之後
你俾佢放夠電,佢之後自然會訓耐啲
你俾佢訓耐啲,佢自然好夠精神去玩或者上堂
要搭長途車的話,你響出門口前一個鐘唔好俾佢飲咁多水,同埋出門口前屙晒尿,佢就唔會咁搭搭下車要去廁所

當你明白呢一切,就自然可以幫佢發展到第日生活更有規律,日頭可以做到更多嘢,你想谷佢/俾佢玩都可以投入到

你個小朋友成日日頭易累要訓,你想帶佢去迪士尼玩,你哋兩個都係辛苦又冇得盡興,佢嘅體驗亦都差好多
小朋友冇精神去投入平時玩樂嘅體驗,係會影響佢嘅個人發展
照顧者冇足夠休息
病咗惹到小朋友係好大濟
大前提係只要bb 既需求有被照顧到

你講得岩呀 只有你先知道bb需要啲咩
完全無問題仲做得好好添
Sor可能我之前講得唔清楚
我唔係想一碌鳩打沉一船人

Sleep train原意都係想bb有規律既生活
等bb同照顧者既身心理健康啲

個人反感既係將bb放係黑房由佢喊
明知個bb喊到聲都沙埋 都由佢喊一個鐘放係到唔理佢既需求
有時佢既需求可能只係抱一抱 拍一拍 搵野吸吮下

大人有時都要碌下電話 聽下歌 拉下筋 飲啖水
先心滿意足咁訓教啦
只係bb淨係識用喊黎表達
出名sleep train而家收好貴
同埋d期都full晒
想train都要等幾個月
起碼搵私家做t21
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞