照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
呢啲等老豆老母自己買啦,又唔知咩先岩用
最好就送尿片奶粉
既然識左咁多年咁熟,直接問佢用開咩牌子咪得囉
喊係 BB 唯一同父母溝通嘅語言 咁喊法係有嘢未幫佢處理好 check 以下幾樣
1)個肚有風唔舒服 掃好風先放落床仔
2)片片濕要換 初生疴便便好密要清潔好否則皮膚會出疹
3) pat pat 痕 搽BB 止痕膏
4) 感覺不安 用包布包實
5) 太熱或太涷

頭一個月豫預咗每隔一兩個鐘起身照顧飲奶同換屎片 係好撚辛苦
頂唔順就揾長老或信得過嘅長輩幫手

第二三個月BB 開始有日夜意息會好好多
得16日人仔 扭抱都只係想要安全感
如果係我都會盡量滿足BB
以前 D 老人家會用被仔包緊BB (留意BB 呼吸要暢順嘅 唔好on99 包到抖唔到氣咁款)
等BB安心 D 有安全感 D

畢竟可以抱住小朋友嘅日子非常短暫
過多幾年小朋友十歲八歲 有自己朋友
就會唔想跟住父母 到時就會諗返起佢細細個時嘅種種
有冇小朋友歲半開始乜都唔肯食 半夜又突然唔肯自己訓?

每次個b唔知做咩狂喊
都係喺心入面默念呢句
我小朋友契媽當年認頭咗bb 車
到大個咗兩三歲佢會識講呢架車係契媽媽買俾我架
我見媽媽你情緒都好波動
有冇機會你同bb 都屬於高敏?

我有兩個小朋友,一個係高敏一個係正常
高敏嘅就比較上難湊,瞓得好少,同埋好易喊

每個高敏嘅bb/小朋友/大人敏感嘅原因都唔同,bb 最簡單原因會係因為肚入面環境同現實世界唔同,所以父母俾多啲安全感佢地係有幫助,可以好似其他人提議包被仔,放個豆袋之類有少少重量嘅物件係佢肚上面,播啲white noise/soft music 俾bb 聽

抱佢時盡量俾佢聽返你心跳聲,都可以俾到安全感bb

如果你情緒好唔穩定,試下先安頓咗自己,將bb交俾另一半,因為高敏嘅bb好容易sense 到大人嘅情緒,咁佢只會繼續不安,而佢咁細又只會喊,只會不停咁loop

最後媽媽加油呀,生完bb 你自己都好攰好需要休息,要先照顧好自己先有力照顧bb
Midwife教嘅
check曬冇濕片、又食咗奶,冇唔舒服嘅話
真係放低bb,戴對降噪耳機,出去飲啖水,休息一陣,回吓氣先
bb喊多一陣唔會有咩問題

最緊要處理咗自己嘅需要先再照顧bb
日子總會過,捱過一日,隻b又大一日㗎喇
bb嘅話,可以送啲可愛有造型/名嘅口水肩
口水肩真係多多都唔夠
或者初生睡袋都好實用,多個替換一定用得著

再唔係送吓嘢俾媽媽
滴雞精/護膚品之類,你frd會鐘意嘅嘢都可以
生完仔嘅女人特別需要愛
呢兩樣嘢好難買啱人哋心水,除非你知佢睇中咗邊款
Trouble 2….歲半開始扮大個仔
我個仔有時都唔想食某啲嘢..
俾多啲唔同嘅佢試 佢要扮大人自己食就由佢啦

半夜唔肯瞓就冇 喊一喊要瞓番就搞咗兩個星期
而加都冇嘢啦…
一巴車落去 再喊
每3hr 100ml 對16日黎講其實都幾多
有時一開波飲左大半,仲有小小飲唔哂咪由佢先
送衫其實係父母最唔想收既野
一黎未必like 2黎大部份著都未著就唔岩著
好fd 又豪直接送隻金呃銀呃,平d 就直接尿片奶粉最好
折現會實際d, 就算係萬寧現金券果d,係萬寧買尿片會貴過藥房買
highchair bb車唔好喇
除非熟到問佢想要咩model
買啲特別啲有繡名嘅包被口水肩啦
自己通常唔會買但係又有用又靚
你試下播反町隆史隻Poison, 唔知點解可以止喊, 有個日本媽媽朋友話日本好興…
頭幾個月至半年係咁。我果個後來先知係胃酸倒流,斜墊住瞓好咗好多。
斜墊住瞓係咩?
丫屌
頭先試咗真係work
試下換第2個牌子奶樽,有d奶咀要好用力吮先出奶,懶bb唔ok
Bb喊你抱佢係可以幫bb build up安全感
我唔buy由佢喊呢套理論
半夜狂醒,最後我做咗樣最錯嘅事,陪佢訓,訓到依家2歲半都仲一齊訓緊
想問正常Bb平時係點🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞