照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
因為都係啱啱開始食飯,淨係食咗幾啖炸
無ar,我喺房入邊都係比佢自己冷靜,有得佢喊,同佢講有咩唔啱,但係佢好似知道自己做錯又好似唔知道自己做錯,你一想開聲,即是問佢你想要啲咩可以講,佢都會揞住耳仔唔聽,我唔知係咪因為比啲長老寵壞,今日又對住人哋噴口水,打人,我即刻stop咗佢,帶佢入房,喺房入邊俾佢喊下(我陪住佢),點知長老就話佢喊得好慘wor,要帶佢岀廳
我有用貼紙,我話你乖乖地坐喺度食飯,唔好走來走去,就會有一個貼紙,佢係最後會妥協乖乖咁坐喺度,但係佢一發脾氣永遠都係唔聽,打人,噴口水
例如只係佢想食一樣零食,或者想出去玩,但可能嗰陣要食飯,或者準備瞓覺,一唔俾佢嘢佢就會即刻發脾氣,好似啱啱佢噴口水,我問佢想要啲乜嘢,佢話要瞓覺,我就話咁好啦即刻瞓覺,之後佢就喺度喊,要出客廳搵救星
其實我應該可以用咩方法可以令到佢情緒爆發嘅時候,唔會走佬?都唔會講講下又打人噴口水?
無架喎
一日有救星
一日都會搵佢地
你就做醜人
你要同長老傾下先,如果唔係好難攪
放佢安全地方冷靜大幾分鐘,
再慢慢解釋?

但呢d壞行為可能要教好多次先改到
嬲到我死,唉,其實我都喺度諗我究竟有冇做錯?係咪唔應該搞到佢喊?
嬲到我死,唉,其實我都喺度諗我究竟有冇做錯?係咪唔應該搞到佢喊?
你要同長老傾下先,如果唔係好難攪
放佢安全地方冷靜大幾分鐘,
再慢慢解釋?

但呢d壞行為可能要教好多次先改到
同佢地講
我教緊仔 你地唔好嘈
搵救星就罰多d
唔好聽啲老野講
學奶爸個做法。
情緒爆發就等佢冷靜,
自己再保持超冷靜既氣場去同佢慢慢講。
其他人就叫佢地收聲先。
個問題係個教育要一致
佢知邊個可以批准佢咁做
所以就會立即搵佢
加上佢又知佢一扭就可以得到佢想要嘅野
所以每次唔得 佢咪同你扭
扭到另外俾嗰個咪得
如果可以嘅睇下可唔可以屋企人傾好教育一致
唔得嘅盡量去隔離開佢地
不過你話要傾都好難
批准嘅通常咪係老一輩
會唔會有自閉/多動/亞氏保加偏向等等? 有無check過?
暫時睇就唔似,佢係會應人,同人玩,都可以坐係到睇書,玩玩具,上堂都可以乖乖地上到,只係一發脾氣就會咁,仲要係最近特別嚴重,唔知係咪就快2歲
我岩岩都好認真咁同長老傾過,希望會有改善佢好識睇人扭,湊仔唔難,教仔先難,唉
已經俾佢入房好好咁冷靜,但係佢知我話佢所以想出客廳,我唔俾佢就喊,其實過程中我完全係好冷靜咁同佢傾,已經唔話佢,亦俾佢喊下,諗住等佢冷靜,但只要我一開聲就即刻走,我只係問佢你冷靜完未,都冇鬧佢,都咁樣,撳住佢又唔得,攬住佢又唔肯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞