照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
我嗰個早兩個星期都係咁
跟住日頭俾佢大量floor time練習
應該消耗咗好多精力,夜晚就瞓得好咗喇
d人真係好麻煩,識d唔識d係度指手劃腳,我當佢透明算
個b自己玩玩下走去抱走佢就話jer,佢喊點解唔抱得?
3歲以上情緒失控就話等佢冷靜再解釋jer,bb唔抱可以點?
我9個月開始日日下晝都同佢落公園放電,放到依家都兩歲,基本夜晚冇特別野都一覺訓天光
遲啲佢識轉身 訓教訓到打仗咁
都係要放佢係床仔架啦 早啲俾佢習慣下都好啦
生左個B之後基本7*24都開冷氣,唔理冬夏天
老婆就還好可以轉雙人床 仔 妳有咩可能仔會大架麻
唔通3人同床咁搞笑 一係就由單人床轉上下架既床 但咁樣間房又會少好多功能
此終都要放棄好多野一生仔
鑑於自己都唔係孝子 我應該死都唔生仔
儲多d近身錢過老仲好
一陣我又唔識教仔 佢正係識打機就中大伏了
留返d錢自己享受好過
細嗰個new born 時期食飽就瞓,瞓飽就食,全人奶bb 但係因為瞓得長,所以都好定時定候食奶,完全唔使tune

到佢大啲直頭我未瞓醒,都唔會嘈我,自己玩下手指,等我一開眼就對住我笑笑口先搵媽媽奶

大嗰個係完全hard mode 咁,一出世每個覺都唔長,45分鐘已經叫多,一瞓醒就喊到世界未日咁,當時個個話大咗會好,但佢瞓醒就喊呢件事係喊到3歲幾,食奶又食到啲時間勁亂,餵到懷疑人生,可以一晚醒五六次,每次都要安撫佢喊完先食到,如果唔係就嘔返哂出嚟

真係有分好唔好湊嘅bb
所以我覺得話戒夜奶呢啲技能,除咗睇家長,真正嘅boss 都係個b
抱到夠左佢係真係會升Lv,放心抱吧
抱抱就好似差電,滿左電佢就會好有安全感,好好湊
係呀 我BB都算好好湊
佢有需要我地就會抱佢
夜奶都係俾佢自然戒
不過最近佢識轉身 真係日轉夜轉
明明眼瞓都要轉下身
咁都好極端,你天使BB同高敏BB都集齊

聽完你咁講,我個仔都唔算難湊,係黃昏打後到夜晚11點前要扭抱瞓,唔比放落BB床
我個B 初生個時一喊就抱
俾安全感佢最緊要
依間好好湊
唔駛理d,二打六
我覺得有一句好啱,BB 大d 你想抱佢都唔俾你抱佢
研究話sleep train 完bb 其實都會醒
瞓唔lum 係佢地機制黎
只係佢地放棄喊
再講真係sleep train 都建議6 個月以上
我見香港好多好癲一兩個月就話train 佢痴線

利 一歲仔唔忍心train 佢又全埋身一晚醒5 次up
呢度d人一個月唔夠話要sleep train
其實每個bb都唔同
我個BB 好自然戒左夜奶
一開次3點個轉飲90 ml
慢慢佢自己減到 60ml 再到30 ml
之後試下塞個奶咀俾佢就訓番,再次後佢醒拍佢兩下就訓番
兩個月左右無飲夜奶
係呀 不嬲話自然無問題

突登train先係個問題
其他方面有冇扭?一晚醒五次好似真係有啲多訓倒咩我囡都全埋身,係到6個月發覺除左奶睡好難哄睡先sleep train,而家十個月夜晚通常都唔點醒
其實點為之突登train係個問題?
我個時都有突登train戒夜奶
但當然唔係令bb 難受的地步
我由每晚定時定候餵夜奶
到bb 喊先餵
再之後嘗試佢喊個時用奶嘴代替 唔得就餵奶
但如果佢ok唔繼續喊可以訓返我就會skip個餐奶
等佢再有需要時先餵
最後bb兩個月內都戒左夜奶

我唔知咁樣算唔算係你地所講個種有問題既特登train
但我自己覺得現實係要考慮好多野
媽媽夠唔夠瞓都好重要
只要搵到個方法bb 唔難受 易湊啲
大家都開心 何樂而不為
我亦唔認同咁樣係唔愛錫bb
大前提係只要bb 既需求有被照顧到
我覺得無問題

我覺得呢個po好多巴打絲打都係做人父母
上得黎呢度分享心得 都唔會唔錫自己個bb
有時候無啦啦比人話自私/不如唔好生
聽到呢啲說話都幾傷心…
冇 係瞓覺難搞d
佢有期冇食夜奶不過都係咁醒
佢其實都唔係點真係飲
都係要個安全感
啜返十零啖就會自己訓

train 我都試過一兩日
真係頂唔順佢喊
我個平時日頭唔會喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞