照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
好唔好由得佢喊?
唔9理佢
我已經嬲到成張床推出廳門口
都無得唔理, 有無用包被包實個BB? 通常都係安全感問題, 包實會有安全感D
一開始就唔應該長訓 好難戒
我係咪生撚左隻哥師奶怪獸
喊到癲撚左
振作呀
覺得難用,其實去sasa買修眉剪有得度個隻都得
先十幾日大
慢慢建立個睡眠模式之後你就舒服㗎啦
有咩好方法?
bb 幾大呀?有無試用包被包住佢黎訓

加油,俾d 耐性,bb 佢都唔係故意喊到癲
應該都係安全感問題
你係bb 世上最親既人黎架喇
包被包住bb 抱去固定地方 熄燈 關房門 拍到佢瞓著 抱一陣 放低 再喊就播音樂/白噪音 …後來知道佢聽邊啲音樂會安靜之後食完奶掃完風就放佢上床播音樂 等佢自己瞓.. 再之後就連音樂都戒埋 自己瞓.. 我自己係咁湊..

日頭瞓晏覺都係擺bb床 不過會留多啲光..屋企照做家務照開電視 唔會特登整到特別安靜..
食飽喊?訓醒喊?
點樣喊法先
喊到面紅耳赤
抹大個喉嚨大聲痛哭

我唔識做佢父母啦
為何要生呢?
有無食飽?掃晒風未?係咪要換片?續樣排除下
無人一開始就識做人父母
慢慢學
True, 留係香港都係小朋友受罪
唔好一喊就抱,佢會倚賴,之後愈喊愈大聲
都生左就唔好出黎做智者啦
飲得少嘅原因(9成都係呢啲原因):
個肚有風(一支奶中途點都要掃幾次風,要掃到,佢先可以再飲)
你個奶嘴邊邊個氣孔冇向上,令佢難啜
個咀個窿太細(不過你得16日就應該係要最細嘅窿)
附近有嘢分佢心(要搵個安靜冇乜嘢睇嘅地方/要耐唔耐就敲個樽底)
奶粉嘅水比例唔啱
奶太凍
個人唔舒服
十幾日就唔理得咁多住盡搵原因,盡力安撫倒就好
呢個有四大長老響度實屌
餵奶可睇呢個
https://youtube.com/playlist?list=PLoHfmIQp1-S9lARmEDiiutYQmaTFum3RY

全人奶既話開頭餵成個鐘,睇唔倒個奶量但係bb要學食奶同你既身體溝通,之後會發現好神奇佢唔同啜法會有唔同比例既奶捱得過既,有咩其他人幫倒手就搵人幫啦就崩潰就放低佢響安全地方一陣抖個氣,你好佢先好
以上係for 奶粉only
頭3個月根本唔適用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞