照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
有,一定請。唔好信四大長老會幫手,幫唔到手之餘仲傷感情
老婆幫你生仔呢個思想真係好舊下,
今時今日我覺得應該叫大家有份,而唔係為左男人而幫男人生。
7個月大
夜晚8點左右訓,11點左右dream feed
每晚4點好準時(前後不會多過15分鐘)會左轉右轉醒一醒喊,
抱起好快訓番訓到7、8點
點樣可以斷咗佢4點準時喊
洗奶樽烚奶樽,自然風乾
已經烚咗7個月
而家一日洗一次就夠
本身部洗碗機都有奶樽清洗+高溫蒸氣消毒功能,但用幾次無再用
因為奶垢一樣要洗一樣要刷
我個都準時4點會醒想飲奶啲人教餵水,餵餵下發覺無奶飲就唔會再札醒。但我餵左兩個星期啦,都仲係會起身想飲奶
我都試過餵水,比佢發現我呃鳩佢無奶飲喊得仲勁,要比支奶佢先收聲
而家試吓抱一抱佢拍吓,佢又訓得番,只係每日準時4點就係咁
就係個細路係大家有份,但陀同生呢下得你老婆自己捱

意思唔係為左個男人生, 而係個過程
BB pat pat膏,初生一日屙幾次屎,pat pat 會易紅,要呵護好pat pat。

嬰兒包被,接出院要包實bb,夜晚瞓覺都可以裹實bb會瞓得好啲。

BB棉花棒,用嚟清潔下鼻隆同埋臍帶

嬰兒沐浴露,護膚膏,bb生完就秋天,要保持皮膚濕潤,如果唔係好易生濕疹。
BB 純棉擦巾,可以用嚟抹下面,洗下口腔
佢自己想要就會生,唔想要就唔生,佢有思想有自主權,呢d野無話幫唔幫。

除非個女人原本唔想生,係你想要佢先無可奈何地生先叫幫你生。
其實都係睇性格,
我老婆o個邊會落手幫,少意見,就算湯水都自己買埋去煲,所以ok。

我老母係控制狂,要求又多,意見又多,d意見係叫你做而唔會自己落手做,越幫越忙,叫佢幫手但其實係要招呼埋佢,你唔跟佢做會日日煩你同另外兩大長老。

呢類長老就盡可能少搵。
佢地會用自己𠴱套去湊b, 你老婆接唔接受到? 好似我咁,生bb前同奶奶關係好好,但佢幫手照顧bb𠴱陣都有好大分歧,再加賀爾蒙影響,好少事都會睇唔順眼。
呢到各位係咪都打算只生一個?

老婆成日話想要2個,我就唔想,我想像唔到嗰種經濟壓力,亦都唔想老婆再辛苦多一次,亦都唔想搞到大家冇晒自由,我想集中資源培育一個小朋友

可以點樣游說佢?
我咪話你get錯左囉

就算生仔係mutual decision, 都係要個女人比男人經歷多十月懷胎 生產嘅痛而呢樣野係呢世都唔會幫到佢代佢辛苦同痛

同你講嘅野都唔同
佢付出多過男人都唔可以話佢係為左個男人生

我問下你,

一個單親女人生仔,佢可能連係邊個經手都唔知。咁你會話佢幫邊個生?

如果你答到我,我就再無野講。
有啊,幫輕好多,媽媽日頭可以有時間休息,夜晚主力媽媽湊,變相爸爸都有得休息下,第日有多dd精力返工。又教識自己點湊bb, 好快帶bb就上左手。有時醒目個啲可以緩沖下婆媳關係,老人家有啲咩唔合理嘅嘢想做,陪月可以出手阻止下

前提要請到個ok ge,好嘅通常好full booking, 所以要好早就要mark定陪月。
請到個好既應該幾正
4大麻煩既好應該請,雖然4大有控制強都會逼你用佢搵o個個
控制狂
屌 我咪話你get錯左囉

你會唔會同個老婆講生仔你自己agree架, 要十月懷胎生仔又咁痛都係你自己拿黎

男人生唔到仔咪係個女人幫大家達成呢個建立家庭嘅目標, 講極都唔撚明
可能佢生完要湊嘅時候bb已經係最好嘅震撼教育令佢唔想再生
佢嘅睇法係獨身仔女第時會好寂寞冇朋友,我知佢係鍾意小朋友,但有陣時都要睇現實情況。加上而家香港嘅環境咁樣,真係一個就夠晒數啦,而且一個小朋友獨享資源,唔係會更加開心咩?
你答到我未?
如果單親既話,個女人係幫邊個生?

你唔當女人係生仔機械,唔係借肚,其實最多叫幫人幫己。

幫人生呢句好古代思想,當女人係生仔機械咁,個仔女跟男人姓係男家既人,女人嫁左就外姓人。咁咪叫幫男人生。

好多人會咁樣講,其實係中國傳統既思想入腦太深。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞