照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
咪講撚左達成共識都好為左有小朋友女人天生就係要比男人做多樣野

你咪同你自己老婆講係你要生仔你辛苦你肥你漏尿都要生仔係你自己拿黎

你黎同我拗做咩,你自己父權思想要上綱上線關人撚事咩
我有邊句係父權?
麻煩你指出黎。
條友已經橕到完全無視我既論點,
之後自己老屈自己既父權思想落我度
小朋友開始食米糊食邊隻好?
你個西腦諗咩咪覺得人講咩囉

問你唔係老婆陀仔點組成一個家庭又答唔到

你家庭目標係有個細路就點都係要個老婆陀仔先達成到

你出唔到呢個effort一定要靠另一半黎做, 咁講有咩問題

為左個一個字ee吟吟煩揀到西咁

你覺得無老婆都生到個仔咪唔叫幫囉, 盲人想跑馬拉松要揾個領跑員, 就算兩個人都係想達成同一個目標,如果係有一方填補到另一方嘅先天不足先達成到,咁講有咩問題,咁都唔可以用個幫字都on9

漠視女人係生小朋友呢樣野上無可避免嘅責任,用所謂天職所謂大家都係家庭一份子黎講咪睇到你係咩人囉

講撚左意思唔係講" 因為" 男人生仔, 而係生理上擔起生仔呢個責任都要嘈

你收檔啦, 唔覆你仲要怨婦咁講多句
唔好屈啦,問題你又唔答,
叫你搵邊句又搵唔到,一味屈。
你仔女有個咁既老豆老母真心可憐
咪講撚左你點Interpret人地句說話咪就係你個人諗咩, 你句句都係咁嘅意思, 女人肯生仔= 自己舉手要求

你個人無傳宗接代思想根本唔會睇完人地解釋都唔明個分別

點夠你可憐, 40 幾歲人一陣見到人地話母親十月懷胎真偉大又要跳出黎講: 佢自己都想生小朋友有咩咁偉大
btw講多兩句,
1.女人唔駛結婚都可以生仔,有好多單親家庭
2.男男,女女都可以結婚,組織家庭,領養就得。
3. 我老婆生仔唔係幫我生,係佢自己本身都想生,我直頭係無意見,生幾多個係我老婆話事。你思想都係以男人角度睇野,心入面當女人係你附屬品迎合你要求。
4.你句漠視女人係生小朋友呢樣野上無可避免既責任比女人聽到一定嬲死,原來女人就有責任生仔女?

你成篇野話左比人知你既思想幾咁大中華,幾咁落後
尊所有人有獨立思考同決定權,同覺得佢偉唔偉大,有咩野logic上既關係?

都係o個句,你d讀解同logic...
1) 單親可以生仔,但係咪呢個case呀? 我講緊佢應唔應該請陪月定係佢而家單親
2) 領養就唔會有生理上生個仔出黎呢個過程, 唔使搬字落我口, 呢d情況無人要經歷懷胎生產同我講嘅唔同
3) 佢自己本身都想生, 咁你意思無意見係咪你唔想你老婆迫你生所以你覺得用個幫字咁委屈? 一個家庭生兒育女唔係共同諗法黎架咩? 而家你老婆想生所以你就唔認為佢十月懷胎陣痛生產係佢問題, 佢自討苦吃?
4) 女人係無責任生仔, 但如果兩個人想共建家庭生一個有血緣嘅小朋友, 女方就係無可避免做陀仔生產個位, 有咩問題?

呢d唔係叫落後, 而家你呢d人當組成家庭女人懷胎係理所當然唔值得appreciate
問你唔係老婆陀仔點組成一個家庭又答唔到

條問題你問既屌你老母,我用1同2答你你又搬龍門

咁你意思無意見係咪你唔想你老婆迫你生所以你覺得用個幫字咁委屈?

我幾時話過逼我生? 邊句有咁既意思?
唔好又無視

一個家庭生兒育女唔係共同諗法黎架咩?
就係因為係共同諗法,所以唔會用[幫你生]呢個詞。

而家你老婆想生所以你就唔認為佢十月懷胎陣痛生產係佢問題

我有邊句有咁既意思?指出黎比我睇下?
唔好又無視我wo

女人係無責任生仔, 但如果兩個人想共建家庭生一個有血緣嘅小朋友, 女方就係無可避免做陀仔生產個位, 有咩問題?

我邊句講過有問題?一直都係你老屈。
指出黎睇下?

呢d唔係叫落後, 而家你呢d人當組成家庭女人懷胎係理所當然唔值得appreciate
覺得理所當然既係你,我覺得生唔生都可以。
話組成家庭女人懷胎係理所當然既一直都係你。
重有我邊句有講過唔appreciate?
麻煩你指出黎,指唔到就係你老屈。
嘈完未
條友太鍾意老屈,完全無視我打既野
打攪到你唔好意思
4個月可以開始
咁做咩要遲
早d可以預防敏感
只要bb食完無特別
我會繼續比新野佢
你兩個呀叔想點
你地幾歲開始介片?
差唔多2歲半返daycare返左個半月
仲係有啲拘謹
咁細食左落去有敏感先驚
4個月應該叫試食,食少少就夠,主力都係奶。
通常厭奶b先會咁早試加固
要留意番唔同食物都有個建議試食嘅月齡,太早試會好易敏感
因為有啲嘢唔係早就叫好
佢嘅能力同身體都應付到就係最好嘅時間去試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞