照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
我通常用隻手放係佢心口⋯ 不過自己就一定訓得唔好
IS都有分級數既⋯ 要識油王個仔要去到HKIS, 漢基果啲先會啦

我個女都讀IS… 突然有左第二個,可以早啲同佢地去外國讀書好過
上流寄生族
睇過劉佩琪,真係好hea
一啲都唔caring
本身想搵佢開刀。但問乜都好似問唔到咁
又收得貴
到29 weeks 臨比deposit 前好果斷轉醫生
我睇佢ig 好似好nice 好細心,佢大約咩價位?
佢個人都nice 嘅
都真係好多人睇佢
不過醫生都要搵個夾
我覺得佢診所做到太商業化
我自己唔係太like
21 年好似quote around 28k 手術費
唔知依家有冇加
Nice但唔主動都唔細心
$1200 淨覆診
個人覺得唔值 太hea
仲有唔夠4個月出世, 除咗陪月咩都未預備
有冇咩書要睇 野要買定
記得烚奶煲一定一定要買有烘乾功能
我個fd買左無烘乾 次次蒸完等到2046
同埋奶樽唔好買Dr.Brown
Dr. Brown防脹氣唔錯,但多配件野要洗
一開始買最平最普通嘅pigeon奶樽試咗先,唔岩bb用要轉奶樽都冇咁肉痛
訓多D 覺,去多D 街,享受多d 二人世界。
其他野都係煮到埋黎就食😉
買bb床,奶樽,人奶就吸奶器同袋?
紗巾,bb袍(厚同薄),咩帶,濕紙巾,
暖奶器,蒸奶樽部機,同洗奶樽支棍,
少少玩具,沖涼盤,大毛巾,
幫bb換片既地方。
仲有尿片 你預頭嗰個月一日要換十幾塊 買定啲NB同S喺度實冇死 同埋換尿片用嘅防水墊

除咗bb床我有買睡袋 有啲就買包巾

奶粉可以睇定 一出院媽咪未上奶或者唔夠奶都要用奶粉補

餵人奶可以買定月亮枕 因為你老婆到後期臨生之前個肚愈嚟愈大要搵嘢墊住嚟瞓唔係會好辛苦 生完出嚟餵奶都用得著

我嗰時買消毒機嗰陣除咗洗奶樽嘅刷仲有洗奶嘴嘅刷 我仲買埋專洗bb嘢嘅洗潔精

泵奶機係可以睇定先未必一定要買住 因為唔知用唔用得著 可能冇乜奶就用唔到 我同事就係咁 結果成部全新送比我 好嘥錢 但買就一定要買電動雙邊 慳返好多時間
但係我有買花花杯 因為一開頭要手擠嗰陣另一邊會同時漏出嚟可以接住唔好嘥 初乳好珍貴

沖涼要用baby shampoo 最好買泵頭 唔係到時一手抱住個b仲要開蓋你都唔知做得邊樣
仲有沖完涼會搽cream要買bb用嘅 body lotion 屁屁膏可以買定旁身

洗衫因為我會同大人衫分開洗所以我有另外買for bb衫嘅洗衣液

暖奶器最好可以有埋加熱副食品同消毒功能嘅 因為我埋身餵要用nipple shield有時唔想開部機咁嘥電我就用佢消毒完之後先用消毒機烘乾
想問IS使唔使由N班開始plan
戒咗夜奶終於望到曙光 頭幾個月真係好辛苦
same
prepare for the worst

咁樣到時就唔會崩潰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞