照顧小朋友都幾辛苦(4)

1001 回覆
2 Like 16 Dislike
睇下有無人幫手姐…
我覺得最好一至兩歲先好去
各位巴絲想請教下你地會去邊間鋪買BB用品

老婆大人預產期 8 月尾,咩都未買
以家睇緊要買:
1. 托腹帶
2. pump 奶器,philips avent 好唔好用呢
3. 奶樽消毒/烘乾器 - 其實需唔需要呢,但老婆個friend教佢話必買應該走唔甩
4. 奶樽/尿片/奶嘴呢d應該周圍都有
5. bb 床,有個親戚送左個細既,不過覺得 6 個月後要再買大d,以家念緊買咩枕頭,好似話唔用個頭型會平晒?
6. 口水堅/和尚袍

仲有冇野溜呢,謝謝 thanks
托腹帶用六甲村兩條帶個隻 覺得幾好

奶樽消毒 我用蒸氣焗爐
另外買一個洗奶樽 裝乾淨奶樽既不鏽鋼容器 成個放入焗爐

奶樽奶嘴都要睇bb喜好

bb1歲前唔需要用枕頭
用枕頭會增加窒息風險

口水肩2-3個月開始先會用
奶樽 奶嘴係學費嚟 邊湊邊買邊換

枕頭唔使..

紗巾仔買十幾廿條 一餐奶用一條攝bb下爬..
唔介意二手 可以上carousell 搵

托腹帶-無用過 個人感覺陀得舒服 用唔著
你太太8月預產期 要諗埋天氣咁熱仲想唔想戴

奶pump-牌子人夾人 見有啲媽媽要試幾款先搵到啱自己 泵得清
我自己用youha 呢隻力水好勁 用最低lv就ok 用左頭1個月之後少用 上到奶埋身餵仲好 洗少好多野

奶樽消毒/烘乾機-必備 慳時間 爭取時間休息

bb枕頭-其實唔建議1歲以下用 我仔就4個月大冇用過 頭仔仲好圓 幫佢按摩下 擰左擰右訓已經ok

口水肩/衫仔- uniqlo/next /m&s/二手好多人放
好快唔啱 唔使重課

如果埋身餵 建議買接奶器 冇咁lea hea
要買奶樽消毒+烘乾機呀,初生d野一定要乾淨,依家好多係uv烘乾嘅,但缺點係d奶咀膠好易變黃,要換密d。個人經驗唔好買tt嘅消毒烘乾機,要乾兩次先冇哂水。
另外bb衫我個人好唔中意和尚袍,綁繩超級煩,買全啪啪鈕款嘅夾衣最方便,uniqulo/mothercare/next/馬莎都大把,uniqulo就性價比最高
用綁係因為驚鈕吉親/ 金屬會敏感
Uniqulo係膠鈕,唔會吉到肉嘅,你可以兩款都買。
紗巾真係要買超級多,初生餵奶+嘔奶真係瘋狂換
口水肩等佢加固先用,唔洗買住都得。
Bb好易紅屁股,記得買pat pat膏
如果有工人就唔好買鈕啦 粗手粗腳禁落bb到
無啦啦諗起朝早返工鬧鐘響會嘈醒阿b
其實係咪唔特別大問題 因為佢係咪都易扭同我都無得訓唔使鬧鐘都得
都要鬧鐘既 因為有時好早就嘈醒 可以再訓返
但係多數鬧鐘無耐之前已經醒左
我嗰個兩個幾月開始流口水要用口水肩
因為有時會半坐佢玩
但係慢慢買都得
但係我係生之前已經忍唔住瘋狂買因為好多都好靚
個人覺得口水肩可以重課
可以用好耐
同埋要買靚既黎襯衫
d衫幾靚都無用
比口水肩遮住曬
係,d口水肩仲靚過件衫
買靚口水肩絕對重要過買靚衫
衫其實買最plain個d已經搞掂
有啲係幾靚嘅 不過我冇咁好心機襯
轉個頭嘔奶又換過 反正都係接口水用啫
枕頭唔洗啦, 扁9硬既個頭
同埋佢地都唔鐘意訓枕頭
奶樽消毒都必要既, UV 機就慳水慳力
蒸氣機就好似穩陣D, 不過成日要加水, 同蒸完成日有水積左係度
奶樽要比學費啦, 要試好多個先知BB 啱唔啱飲
我最後就係用dr brown 勁撚好用, 又飲得快, 又易掃風, 又少嘔奶
和尚袍係最撚廢既野黎,
touchwood佢開始流口水之後無嘔過奶
同埋餵奶都用紗巾
因為發現d口水肩其實唔係好吸奶
真係淨係吸口水
我都聽講bb會揀奶樽
不過好彩我b無揀
我一開頭已經買左8個hegen樽
好彩佢唔揀好貴
我用hegen佢掃風都好易
覺得幾好用 易清洗
無咁多零件
紗巾大量,奶樽消毒一定要有烘乾,最重要嘅係而家開始瞓多啲,佢出咗世你唔洗指意有覺好瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞