[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
平時著開咩拖鞋
上ASOS 咩牌子都有啦
減價時好平,成日折上折
有冇得退貨先?
我唔清楚乜嘢叫文青look 只係知個框係金色 幾大下 望落去似正方形 當然四隻角就係曲曲地 有啲弧度

個框大到好似遮咗 成塊面上半部分
btw 唔好以為 john lewis 啲野貴就 skip 咗呢間野

佢呢幾年開咗條新 brand ANYDAY,啲野平到痴線
講真
你呢d窮撚唔岩移民
估你去果邊搵咩工都未知
大家審美唔同要求唔同
有需要咪配囉
而家又唔係逼人一定喺香港配
Primark有膠拖 ok ga

反而係啲濕星嘢好難搵
- 呀媽洗菜個「哨」箕
- 呀媽洗衫搵個袋袋住啲襪果個網袋
- 飯殼、米嘅量杯
- 靚嘅湯匙 依到中超得白色 無公仔
- 飲珍珠奶茶嘅粗不鏽鋼飲管 如果你會屋企diy 依到買到幼 無見過粗
- 洗手盤隔渣舊嘢 我用開不鏽鋼 依到得膠 或者一塊板 唔係窩入去嘅
- 獨立包裝嘅牙線棒 帶出街用 真係無得買
- 食開嘅藥,抗生素看門口(真係病極唔好先食,唔好亂食,依到唔會開比你)

暫時係咁多
有好多嘢依到都有得買,只係貴啲

你講嘅第一部分我都好同意,可以帶
上面係我生活咗一段時間,平時行街唔會見到嘅嘢,一定要買amazon都買到但好撚貴
如果係小朋友中文書 大把人free放
我覺得要帶嘅野 就係你平時係香港會用嘅野
係香港唔會用 就唔洗帶 黎到慢慢搞
貴唔到幾多
長期skip咗佢
下次睇下

係咪係鋪頭入面有個位專賣ANYDAY?
抽濕機有兩種運作模式
香港果隻喺英國唔啱用㗎
如果有窗 就開窗 通常啲人黑廁就一定要抽濕機
有窗嘅開窗可解決
無帶開color con唔知,但普通con係英國平d
佢地配con一定要有optometrist prescription
你要香港ig shop買到個d 佢肯定冇
佢全部con都係要安全為主
但講真,帶上眼既,都係安全d好
USB線,Card reader,記憶卡,mon貼,電話殼
可以上John Lewis 個網睇下先
再去門市
用開嘅嘢覺得方便好難轉其他
唔知點解移民要生活到好似難民咁先符合連登標準
有咩問題,周街都係眼鏡舖,好方便
臨離開香港已經好多野煩,唔洗特登去做呢樣野
個陣imac用原盒運完全冇問題
我又係咁出境check一次 入鏡又check一次
好彩個staff幫我執返好啲件
唔肯定係咪間間 john lewis 有
但三四層高果啲就多數有半層 ANYDAY
多謝介紹 啱啱睇咗 都有嘢啱買
其實你除返開,船運一箱野都成千蚊,個舊錢真係夠係英國買過d新
你係好有錢唔睇價錢、冇要求定係每次煮嘢份量唔多?
係倫敦都唔覺得周圍都係好用既筲箕廚具,呢度牙簽個價錢我真係唔太買得落手。
淨係寄貴嘢
好想寄個蒸焗爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞