[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
primark 啲返工冷衫8鎊
女人街價但uniqlo 購物體驗
currys 會見到一堆貴到癲仲要係 MIC 嘅垃圾電器
TK Max有Ralph Lauren拖鞋
我點知佢 我要支筆就夠用
啲簿一鎊大大本
市中心又有muji
佢哋好求其
我覺得英國得中產先介意產品質素同安全
同埋佢哋對價錢嘅睇法同我哋好唔一樣
唔啱又有得退
去大啲嘅眼鏡舖 就乜嘢款都有

我由廿歲多啲開始戴近視鏡 都而家年紀開始大 要戴reading glasses都係喺英國買 唔覺有咩大問題
muji 全部响晒 zone 1
可以住得近嘅話,果個人應該唔會介意坐 tube 幾錢
印度人開嘅雜貨鋪有售
平極都10幾鎊, 過百蚊港紙一對屋企拖鞋
大家審美唔一樣

10 gbp 個 pan 你煮到兩餐已經有賺啦

外賣一餐都 8-9 gbp 起跳 重要難食
落啲橄欖油
然後淘寶質素

不過又咁講
而家馬莎啲衫都差咗好多

馬莎分分鐘10倍價錢先買到,咁真係 primark 買來著爛就丟仲好
識玩
你sure佢有uniqlo 質素?

要平就要放棄質素啦

有朋友話英國樣樣嘢都貴,同佢講primark 又話料唔好 2百幾鎊LG電視會易壞
諗住求其amazon買D濕鳩cheap cheap濕度計, 都唔求有咩功能質素, 但求正常用到讀數唔會錯得太離譜就算
搵到個8鎊3個, google一search已經搵到淘寶係27蚊人仔3個, 都算數係度買乜都預左貴啦
你老味送到黎, 兩個壞既, 入左電點整都著唔撚到, 淨低1個著呀, 但個screen有defect有D位係顯示唔到
同樣都係支那野, 講真係香港買有幾可會咁, 但唔知D產品電器係唔係黎到英國就跟返國情, D質素一樣咁跳脫
其實樓主個 post 一開始應該要講去邊個城市/town

碌咗成個 thread ,根本 london 同 non-london 係生活响兩個完全唔同嘅世界,例如 muji 呢啲真係連 manchester 都無,更加唔可講印度人雜貨鋪呢類其實响白人為主嘅 town 仔係無可能存在
有時去倫敦 見到貌似中國嘅人 佢哋帶一副好大框鏡眼鏡 香港人鍾唔鍾意呢類眼鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞