[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
我識人只用包裝紙巾同M巾攝箱寄船運,黎到對住用5年都用唔完既紙巾唔知點算。
攝箱的話,可以考慮用下細袋裝面紙、卷袋(超市入生果嗰種)之類。
我仲癲過你,我有1.5個大喼既廚具跟我上飛機寄倉黎,第二日已經煮足三餐。好彩芬蘭航空加行李好平。
揸車都係半個鐘內,但買嘢都有其他選擇
如果單講杯杯碟碟,ASDA嘅george home質素好啲又平啲又多花款
Ikea行十世先去到要買樣嘢到先最攰
不過遲下都要再去
全部用哂包裝紙巾咁堅
啲危險物品我用吹氣膠袋頂實哂做保護
跟到上機好勁,我果時淨係帶咗一個煮麵煲近身
一嚟到要買煎pan先煮到嘢
之前聽講船運要拆
我都唔識拆
想睇吓就咁寄得唔得
當然有
呢樣的確係英國其中一樣比香港好嘅嘢
但如果啲產品唔係成日咁伏都唔會想用到呢個service,搵自己黎搞咩又買又退然後又要搵過其他地方買
而且出去退貨時間亦係一個成本

而退貨咁易,衍生到另一個問題係好可能買件貨係上手退貨唔係新。
之前買個特福熨斗,個盒拆開過爛嘅,個底有用過而乾左嘅水漬,個外殼又有花痕。本身諗住用到都算,點知真係有問題,啲水一夠熱就水喉咁喺個底漏哂出黎。係呀可以退,咪又係搵黎搞。你睇amazon啲review間唔中都有comment係收到件二手扮新貨
SAME FINAIR 我跟身拿左易潔獲 加 WOK產加菜板加菜刀 好撚彩 我咁堅持 唔係又洗一大筆錢 錢都唔係問題 你搵都好撚煩
60p 300支、£1.3 1000支算唔算正常價
冇錯,一落地買傢俬砌傢俬已好忙,如果連基本野都要搵就多啲野煩。
即棄手套易唔易買?

同埋其實你裝箱裝到tup tup 冚,無空間移動係唔需要搵嘢塞爆佢
通常都係有位移動,入面啲嘢撞撞下就爛
睇吓寄運係逐箱計定計重量
計件數可以考慮濕星嘢用啲細紙箱裝好再放入大紙箱,砌積木咁砌
依邊買傢俬都係CLS 你明知所有野都係淘寶 連質素都係淘寶 但全部都係幾千HKD起跳 SOFA你想搵張正常常少少 無5000/6000左右係無可能落樓

但傢俬你無得簡 你無可能寄 你真係認命吧
savers買有隻杜記thin幾好用
有d似origami
又未平到痴線咁誇張下嘛
Welcome to UK UK就係咁ON9

BTW你地買電器之前 無睇下WHICH先?
船運飯煲
你幾個月唔煮飯?

我個飯煲本身諗住臨飛特快專遞
去到郵局阿姐見到話好多人試過飯煲粒電打回頭
結果我個飯煲係個殻跟行李內膽跟專遞
唔識以為英國係第三世界落後國家
要靠香港進口至得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞