[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
用左半年無事 呢個冬天成日用嚟打邊爐同燒肉
日本廚刀、日式專食用具
12蚊店既野唔會後悔

反面好多支那野係英國都買到

最難搵係日本野
呢邊買即熱式
之前係日馬買左個保溫水壺 朝早用kettle 煲完倒落去夜晚就凍了
同埋你用完kettle煲完一樣係hard water 無乜分別
用落機器呢啲一律係出面買無hard water 既樽裝水
食住平過香港
argos有見到連filter既kettle, 好似OK, 但每壺得1L, 如果人多唔太夠
https://www.argos.co.uk/product/3311174
我自己覺得 BRUNO D野本身都好雞.................
同埋提下大家 用船運果堆最好臨上機前一日 甚至飛左先叫屋企人寄 宜家海運好快 AROUND 2個月 你租唔切樓就好煩
得就唔會咁多descaler野賣啦
英國買蒸餾水
kettle descaler 周圍都有得買
有咩計
自動波計 大既預算 7500 你地會買HYUNDAI IX20定 vauxhall astra
啲filter其實我覺得係心理上比你覺得有隔下 好過無咁
實際都仲係勁多minerals
我都係用brita 隔完去煲 我而家隔一排就要落嘢洗

最後比多啲買個即熱式算 kettle 太貴 煲完又用唔哂
https://amzn.eu/d/4UyGzrt
or
買行貨包保養
老實講係老婆買的
不過二個人夠用了 有時候唔想煮就打下邊爐仔 燒下肉都夠飽夠食
啲嘢隔一排就要落嘢洗
勁多水積 brita都係心理上作用
係㗎 但係佢多盤揀,最後都買咗
用gas 爐咪又係要買邊爐煲燒烤盤章魚小丸子盤
我最想用韓式無煙嗰隻不過無章魚燒
而家唔係好多有得改地址喇咩
我聽啲人講會用檸檬酸
原理好似唔一樣,唔知得唔得呢
檸檬酸好平
除左電腦 樓主成條LIST都係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞