[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
想開呢個post當係集思廣益幫下黎緊會去英國既人 (即係我自己)
有無任何野係黎到先後悔無係香港帶/運黎英國?
我自己諗到既就係:
電器類:
1. 蒸焗爐 (慳好多電/煤氣)
2. 電腦(desktop / laptop係香港都平好多)
3. 飯煲
4. Webcam / Mic / Hardisk / USB Cable

其他:
1. 中文書 (尤其係小朋友睇個D)
2. 枕頭 (對某D人好重要)
3. 後備電話
4. 後備眼鏡
5. 成藥 (作為一個腸胃好廢既人, 正露丸我真係諗到唔英國有咩代替到)
6. 無痕掛勾 (租樓既一定用到)
7. 室內拖鞋
8. 靚既筷子

大家重有無貨呀?
認真問英國冇得買室內拖鞋架咩?
相簿
3M 無痕掛勾
都係3鎊一pack架咋
有D驚一陣痴甩左landlord D 油, 一陣扣我deposit...
英國冇webcam 買?
一定要食正露丸?仲有華南行好似有得賣 ...
都係睇人地講, 英國買既唔靚又貴
焗爐係基本配備 唔洗自己拎
蒸就個人喜好啦 建議拎個火鍋/萬用電爐 🤣
呢個係咁岩我係香港買左, 所以打左落去.. sorry
我自己咁諗, 如果得一家三口/兩夫妻, 好似焗兩隻雞翼都要開大焗爐好似好浪費~~
不過又真係未必係必需品
性價比 所有小型電子產品(not MIC)
英國都有氣炸鍋instant pot ... 因咩事要托過黎咁on9
拖鞋要幾靚5鎊一對著半年就換啦
B&M一堆3M掛鈎買到你唔買
成個人係幾撚on9,
先會覺得英國無雜貨舖同眼鏡舖

唯一buy係中文書,喺英國唯有上網賣
成個人係幾撚on9,
先會覺得英國無雜貨舖同眼鏡舖,你以為去緊西非定婆羅乃?

唯一buy係中文書,喺英國唯有上網賣
飛機杯
衣夾
air flyer/ instantpot 落地買啦 又大又平
仲要有兩格雙開
清熱酷
保濟丸
喇叭
雙飛人
用慣咗好難甩 但呢度一定會搵到替代品
麻雀
麻雀枱/ 墊
紙巾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞