[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
電視係一定平過香港
但其他野你睇呢個post其他師兄講要帶咩過黎已經有答案啦我就真係唔知點解你會得出呢個結論

同樣係支那野,運費+入口商要賺多浸錢+20%vat,點樣平?
唔係支那制,歐洲貨入口,本身件貨都唔會平+20%vat,又點樣平?
個邏輯唔係好難諗啫
如果基本生活計,衣食住london 都平過香港,london 外就更加平啦。

London內計行就真係平均貴香港好多。 但london 搭coach 去其他city旅行又平返 有啲仲快過rail

上個月去bath 6個鐘來回,10鎊有找
竹殼咩嚟?
只可以講英國買野有平有貴, 而且價錢可以差好遠

150磅張ARM CHAIR又有, 1500磅ARM CHAIR又見過
同樣款一個櫃, AMAZON.UK / ARGOS / DUNELM 可以差DOUBLE, 但QUALITY 唔見得差咁多

電器亦有好多香港無得賣既中低價牌子, 個個都係咁用
呢個 唔識打隻字
try knife rack
藥基本2-3年有效期
如果自然療法咗兩個月都唔好 我先會食自己帶嚟嘅處方藥
因為依到啲成藥個藥效同自縣療法差唔多
好似食唔食都無咩分別

本地嘅成藥真係係弱啲
但黃丸仔就一定有替代品
piriton就係黃丸仔嘅替代品

主要係依到傷風感冒要靠自己好返
抵抗力好就ok
抵抗力差嘅人可以吽幾個月半月
而你無辦法透過自己/GP獲得更強效嘅藥物
幾個月半年*
甚至有人吽咗一年,點知原來慢性支氣管炎,支氣管已經花咗
依一類發炎嘅咳係一定要靠抗生素先好到
但依到你知,無咩可能開抗生素比成年人

而家Hammersmith有一間細
有啲啲唔同 but it works
所以香港12蚊店買會開心好多
呢款
我個邊淨係買到你個款
但啲鐵線邊邊洗唔乾淨 好憎

我係買類似呢款

另外蒸餸架都係好難搵買到啱
成日太高/太細 總之就唔fit
鑊蓋又係 無得揀仲要£7一隻…
正解
之前從來無諗過會買唔到
無拎機箱
散撚左咁拎都壞 得未?

朋友連機箱海運 都壞
就咁睇amazon會扣左你錢比稅
有淨再refund比你?

你睇下link 我驚我理解錯
上次買就amazon比完錢就完

https://www.amazon.co.jp/-/en/gp/help/customer/display.html?nodeId=G8VRJ7Y8Z3T5WPV3
講開牙籤
我係用開牙線棒
呢度牙線棒係貴過香港好撚多
之前托朋友帶d萬0牌牙線棒俾我
其實可以用普通牙線,但最入面d大牙搞唔掂
poundland係有牙線棒但一盒得好少

仲有,con係可以買到
但如果戴開colour con都係要買定過黎
我暫時未係英國搵到one day acuvue define 齊款既con
我都運左蒸焗爐,用得好密
用過濾水蒸野
我煮野一律用過濾水
(其實都係用brita個水壺
香港我都係用緊brita
但英國D水好多水垢唔知濾唔濾到
唔想帶過去一陣就玩完
搵下interdental floss
好用過牙線,乾淨好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞