[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
厘邊比較少日本牌子產品 or d 潮流野 波鞋都係平實款多
Primark 3-5鎊一對,大把款揀
反而藥真係要帶啲旁下身,呢邊啲藥藥力輕過香港嘅好多
中文書嘅買部e reader,上網買電子書
抽濕機
唔攞你一定後悔
蒸焗爐個人覺得必備
不過英國都有唔使帶
所有你有需要嘅日本野/made in jp嘢 呢度好難搵 搵到都好貴
麻雀同枱大少少亞超一定有
眼鏡 英國無日韓款 比較老土
太陽眼鏡 揸車必需 英國款又係比較少
Con 建議有錢可以先買一堆煩少好多
飯煲必需 一大一小就最安全
中式鑊 如果你寄海運順便放埋入去
煲蓋同鑊蓋 我好少見到有
成藥英國平靚正 除非你食開日本野否則唔買都得
汽車用品 香港平好多 有位可以買定入埋箱海運寄
iPhone + apple care 英國都保到
iPad MacBook 買完又係保到 又平d
電視盒子x2 屋大 基本上2個必須 屋企有老人家or父母其實抵買
呢度有錢都唔易買到/唔慌好嘅有:

凍水壺 - 唔飲水喉水就要有,呢度得有filter果種
刀架 - 呢度一係連刀買,一係就成大杯黑色意粉果種
一套連匙羹果種鹽糖盒 - amazon可能有支那牌
卡通公仔床上用品 - 呢度得淨色/老土花紋/醜樣公仔
中式鑊同鑊蓋大少少亞超會有
同埋你肯定你住果度有明火爐先好買
成藥如果一定要食完眼瞓果d敏感藥/傷風藥就要帶
Amazon jp都成日送英國
反而湯包、電飯煲、火鍋/韓燒爐就真係少款
Desktop建議唔好
我自己個部hand carry運完過黎成日 藍畫面
朋友海運都係
一陣配左舊冰
所有英國amazon 買到既野九成係淘寶貨個價mark up 10 倍
如果唔係大件野急用既請淘寶, 海運兼逃稅
歡迎屌我五毛
認真,最好有咩帶咩,盡帶

唔駛聽人講咩斷捨離,呢到好多野買唔到/唔抵買
我之前就係全部到步再重買,條數好L甘
啲書丟9哂好L後悔
如果多過兩個人,成日要煮又煮得多,帶個用得順手既大筲箕連盆洗菜洗水果好有用,英國買既細個啲,又貴。最好買個平底熟鐵電磁爐適用既炒鍋,有位就帶啲牙簽棉花棒洗碗綿之類。
一定要拆件黎到再砌返
想開呢個post當係集思廣益幫下黎緊會去英國既人 (即係我自己)
有無任何野係黎到先後悔無係香港帶/運黎英國?
我自己諗到既就係:
電器類:
1. 蒸焗爐 (慳好多電/煤氣)
2. 電腦(desktop / laptop係香港都平好多)
3. 飯煲
4. Webcam / Mic / Hardisk / USB Cable

其他:
1. 中文書 (尤其係小朋友睇個D)
2. 枕頭 (對某D人好重要)
3. 後備電話
4. 後備眼鏡
5. 成藥 (作為一個腸胃好廢既人, 正露丸我真係諗到唔英國有咩代替到)
6. 無痕掛勾 (租樓既一定用到)
7. 室內拖鞋
8. 靚既筷子

大家重有無貨呀?

如果你有keep住舊香港中文教科書,帶埋去,我係北美見到繁體中文教科書多數都係台灣,睇落奇奇怪怪
有 大把
如果去倫敦住買個靚既頭戴Over ear耳機.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞