[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
我用阿女隻玩具茶杯頂住先
真係好睇人
我喺香港360日都鼻敏感,嚟到無哂鼻敏感
依家春天嚟緊,以為會hay fever,竟然仲未發作
我黎到都係Brita 過濾水放蒸焗爐咋
飲用煮食都用佢
一星期換一個filter
2026 我就無
2024 我就有好多 上年買嘅
如果你去藥房買藥佢比一年期你嘅,你可以叫佢比耐啲嘅你
善心提醒
咁你買洗衣粉,入面得粉咁戇鳩?
我用洗衣液真係唔知依到嘅洗衣粉係咁
係 好撚on9既 你唔會搵到隻匙既 用廚房隻鐵匙啦
英國好撚多CLS野 包括廁所全鋪地毯 真係傻撚左
過唔清既 去買蒸溜水啦
廁所浴缸果邊牆都會部分上油漆而唔係全舖磚,好唔慣
小型電子嘢特別貴
例如相機,鏡頭
仲有奢侈品,名錶
日本嘢難搵兼貴
如果有玩開模型,figure嚟到驚你要放棄
咁應該係呢度冇你嘅致敏源
另外生活壓力都會有影響
Piriton就係黃丸仔正廠藥喎
你問下chemist就買到
成個英國都用緊
度度賣緊
但你就怕用唔到
明明呢度都大把飯煲賣
蒸焗爐喎講緊
有水垢就好易壞
Sor冇睇清楚自膠
brita 係過唔到 hard water
但過完d水係好飲d

其實個d咩 filter 花灑頭 filter water jug 全部理論上都過唔到 hard water
想冇 limescale 只有比幾皮嘢裝 water softener
或者長買蒸餾水
題外話問下, 咁係英國用邊款kettle煲水最好?
香港自己用開象印長期KEEP住90度
但如果hard water呢款係咪好快打柴?
定應該轉用快速煲水既電水煲, 滾左就放入保溫壺?
用玻璃又係咪好過用stainless steel呢?
想問點解蒸焗爐 可以慳好多電/煤氣 ? 因為呢部野本身都用好多電下
快囉 蒸嘢唔洗等水滾
焗嘢要預熱,大爐要好耐,所以而家興氣炸,快熱,加埋把大風扇就更加熱
請問有冇巴絲寄艙帶單車過去
一丁友過去冇其他野要船運又貴, 諗緊收個二手硬殼單車喼跟我上飛機
上網睇左,貴香港成50%…落唔到手但如果運去英國又會收好貴稅唔知點搞好
衣食平過香港?
淨係計primark, 唔出街食?
住都唔平得幾多
London樓價全世界數一數二貴
"參考國際標準方法,比較蒸焗爐及電磁爐烹調時的耗電量,以烹調15分鐘為限,發現電磁爐以傳統「隔水蒸」的方法會耗用0.543kWh的電能,而蒸焗爐則平均耗用0.26kWh的電能,較前者少逾一半。"
用一樣時間就慳一半有多, 但現實係電磁爐重要多D時間煲水, 所以唔只慳咁少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞