[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
多謝推介係香港有買過黎用
當時箍緊牙,出街慣左用牙線棒
依家多數係屋企,可以成支金鋼棒隊入口
我好多時用完牙線再用interdental floss都仲有嘢出
所以轉咗好耐,又夠硬身撩到大牙
如果入左硬水, 睇怕好快壞
你check-in luggage?
handcarry如果包好哂/原裝包裝, 應該好難壞....
你試完話我知
下次試試佢
但有時用呢度平底大煲蒸野
無鑊底個孤型 所以用架
如果要用船運幾百kg,就乜7都一次過寄,因為運費一定平過你黎到再買。
所以呢次應該只講攞3個喼以內既野

雖然話英國幾乎乜都有,但有部分野會貴好多倍
所以你個list入面真係要帶既只有
1. 飯煲
2. laptop+電腦零件/
3. 眼鏡
4. 靚既筷子
5. 藥 (長期病藥/ 奇奇怪怪非西藥)

另外主力帶D野輕小貴難搵
e.g.
1. 模型
2. Diaso奇怪廚房/房間所有小用具 (會成日自己煮野食)
3. 小型電器/電子產品
4. 遊戲機
5. 勁貴現有衣服鞋物 (不要另外買)

基本上消費性野/大件野/太普通既工具全部XXX唔洗帶
XXX e.g. 食物、調味料、平價衣服鞋物、大膠盒、茶、湯料、筆、縲絲批...
日本電器根本唔啱電壓V
黃丸仔咪就係piriton lor
食完會眼瞓唔揸得車,呢度唔會就咁放喺架俾人買,要問pharmacist,重好似有限數量

替代品就係各種無睡意抗組織氨,理論上食完唔會眼瞓,但係效能弱d,當然效能同副作用都係因人而異
係,全部船運,我都有6,7件Bruno, touchwood都無問題
我有兩隻bruno,一隻跟行李一隻坐船
兩隻都冇壞
要圓底鑊呀
不過我以前試過用湯煲蒸嘢係用筷子砌井字
但係會唔平,如果屎忽痕蒸水蛋腸粉就唔得
喺香港嘅話咪買定先
除左電飯煲之外
我諗即熱水機囉
其他野UK都有得買
唔好意思,我唔係住倫敦都係周街有眼鏡舖,基本上你唔係住鄉郊既話,好多野都係好容易買
但我諗香港人初初黎到都唔會住去太鄉村
錯啦 係仲係香港 笑緊你點解帶咁多野去
試吓上amazon搵?
冇帶飯煲
而家用普通 teflon pot 日日煮 basmati rice
好食過香港用電飯煲煮嘅泰國米
洗衣粉個匙依到都唔會搵到 好撚on9
我回應中有提及

「一定要買amazon都買到但好撚貴」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞