[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
Hand carry會帶幾多廚具
幾個月唔煮嘢有冇問題?
轉插轉埋電壓?
唔係樣樣家電都用到
日本風筒用咗轉壓器都勁細風

喺香港買同一個插頭同電壓會方便好多
買幾隻咁多?
睇彩數,見飲食谷有人話一開機會跳fuse, 我自己都帶咗過嚟,用咗成年都無事
我買小型電子野就ok
Switch叉電
唔知
有好多人話一插電就燒
有方法fix但要拆哂啲嘢出嚟
唔使啦 買個超市煎pan都係£10
加個煲仔 £10
落地再買 唔好哂位
係呀我見好多人都話會壞
但其實喺香港我都係間唔中先用
你係咪船運?
咁能癲
但真係唔洗特登寄
朋友係lakeland買左個差唔多款 £140
Amazon/Lidl 強國製就£50左右
Amazon jp有台灣製iwantani gas爐就 £50
有好多 KOL 水你話英國買唔到嘅野基本上大部分都買到

不過咁講,如果你係住啲 town 仔的確唔易搵,london/manchester 果啲大城市真係唔駛煩

至於 amazon,十樣有四、五樣係貨不對辦,所以唔能夠100%叫你買唔到就上網買

仲有我見你個 list 有眼鏡,我之前都聽啲 KOL 吹到英國眼鏡係天價,但實際真係無咁貴,如果 discount offer 仲平過香港,除非你香港係去啲平價樓上鋪配幾百蚊副就無得好講
文具:倫敦有muji、郵局有uni
牙籤:印度開嘅超級市場有
唔得呀 唔想用啲雜牌廚具
廚具我當係investment可以用十幾廿年
煮開嘢本身都一大堆

不過我唔肯定自己捱唔捱到幾個月唔煮嘢
Primark D野真係狗也不屌 毛巾甩毛, 衫褲質素差過女人街
就係買對5鎊既毛拖鞋, 著左3日已經變紙皮, 痴撚線
真係買就貴D去muji買
全線Primark人字拖 £1
幾個月用超市啲幾鎊廚具煮啦

到你啲野船運到,果啲廚具都差唔多要丟 再唔係捐畀 charity shop
3C嘢你要買貴同靚野就香港買啦,平電腦電視uk平過hk. 我部文書電腦用嚟打飛機仔100鎊都唔使

牙籤poundland有
帶自己著開嗰對咪得囉
洗乜特登買新
著開唔著會好唔舒服,我去旅行都會帶,好憎著酒店拖鞋
差唔多都買到
英國真係好神奇, 充斥大量唔係平但完全達唔到件產品既功能/QC差過淘寶既野, 但又唔知點解仲有市場有人買
真係極易中伏
Asda
但好難搵
超市都有日系文具
其實有咩文具要用到?唔係返學/小朋友要用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞