[集思廣益] 移英必帶/運清單

480 回覆
25 Like 85 Dislike
認真建議 英國係咩野都有得買 個價都同淘寶一樣 不過你將個人民幣轉左做英鎊者

你船運都係一萬已經可以20個箱 好心就咩都搬曬 唔好聽D連登仔講咩都唔好買 我1000%保證你後悔 完
認真答:錢 英國有錢乜都有
太分散,要特登去唔同地方買唔同既野,變相買野要計埋交通費同時間成本。
都係果句
倫敦同倫敦以外係兩個世界

果啲“周圍都有“嘅comment只適用於倫敦

其他地區你真係當咩都無會好少少
我得罪講句 連登有好多人 其實對移民/英國生活無咩概念 成日覺得拖兩個GIP 帶部PS5/電腦就走得 跟住覺得人地買好多野走好ON9 完全係靠害 你問下來左依到堆香港人 肯定會同你講 有得簡多次 咩都會搬Q曬來 由其日本野 文具野
我寄左蒸焗爐
好彩冇穿冇爛,都成日用,比開大焗爐慳電少少。
筲箕同意,依到嘅筲箕係人地放生果/瀝意粉水用
炒鍋可以嚟到買,有位無所謂
我癲到帶咗個換唔同鐵板嘅煮食機,整雞蛋仔、pancake果啲
牙簽好似得中超有?
棉花棒洗碗棉真係到到都有,攝位嘅話放細包裝紙巾同m巾攝位同當防攞仲好
好多人去到英國先第一次下廚,未有概念咩係好用
我捨棄唔到用開嘅廚具
但係又真係好多嘢唔知寄唔寄好
加加埋埋有3、4個大箱,但要買過哂一定貴過運費
同埋啲地方太大

去 ikea 只係想買啲杯杯碟碟然後浪費半日時間

同埋呢度啲人 ikea 係唔識畀錢的,個個去到 self check out 就 on99 咁企响度,搞十世都唔知自己要做咩,但啲 staff 又 on99 個客唔出聲唔行埋去幫,結果條隊長到癲

於是 ikea 淨係畀錢又浪費多你十幾廿分鐘
其實嚟到要周圍搵過需要嘅嘢都好煩
咩都唔帶果啲連登仔喺香港都未搬出去住,佢地梗係無嘢帶,啲嘢全部用屋企嘅
盡量避免amazon啦
Boots大把選擇
杯杯碟碟去ASDA supercenter/B&M/Range仲好
Ikea又遠,行十世先搵到要買嘅嘢
我喺香港都日日用,太方便
想問下你有冇用濾過嘅水?麻唔麻煩?
第一樣嘢就係戒乜都amazon
Thanks 巴打
寄電飯煲係咪要拆個晶片出嚟?
你個ikea遠 我唔係
所以真係好睇住邊
唔使
我無拆,照寄
近極都係迷宮咁大座啦

不過佢遲下响 oxford circuit 正中心開,果間有啲期待,應該真係可以 quick buy 唔駛行迷宮
Melatonin打去GP話有食開想要,你去藥房拎就ok,但價錢要睇佢地嗰排入咩貨,試過£3 30粒試過£10 21粒
正常wear and tear唔可以扣,唔嚴重計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞