有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
495 Like 50 Dislike
揀咗讀and做工程,完全唔覺適合自己
now躺平廢工,人地覺得超悶但我又接受到
習慣左一個人,自己就係自己最好既傾訴對象
成日諗野第一下都係諗左差個面先 杞人憂天all the time

我都分唔清係INFP定係死毒撚
過左期
sorr,琴日重新set過黎,好彩你提醒

最新條telegram谷link
https://t.me/+cNA506IyjEQ4ODA9

歡迎各位加入
好多怨氣,好無動力,好多情緒病,好唔現實,多幻想。又係咁將infp框係自己身上。
Again, 唔係話infp=on9,始終咁多時間上online forum呻得既好多都係班正值人生低潮既人,同英文字母性格無關。
你講嘅on9位除咗自我加強infp身份定型之外,其實係大部分infp要面對嘅大課題嚟
唔知你係咪已經跨越咗呢啲難關,定係好好彩冇遇到啦,如果係前者可以分享自己經驗畀大家知呀
而且選擇勇敢面對,定成班人一齊圍爐去逃避都係進路,只要當事人清楚同承擔得起後果就可以

用一個性格行為分類去加強定型,限制自我探索同發展,固然唔係好事
不過呢樣絕對唔係只有infp先會咁

另外有咁多時間上嚟追晒咁多版infp post,仲reply幫大家做總評
我冇咁聰明唔知你係咪喺人生低潮啦,不過就肯定係好得閒
我成個人生都好得閒。無用連登好耐(因為差唔多原因)呢幾日dl番玩下。無仔細睇post但跳幾頁睇幾頁就get到個vibe。人生暫時愉快,以前低潮既日子就係會上連登搵人傾,同埋不斷上網做各種mental health research,性格測試,算命。

幾認同你講既野。我由細到大測都係明顯infp,可惜我俾唔到咩constructive/ any helpful comments 。只能夠話慢慢係經驗人生上學識左好多自己既哲學,同埋我本命運氣好好,所以感受唔到其他人生充滿波折既人 佢地可能無我咁好運,有機會去處理到自己內心世界。

圍爐暫時逃避下係舒服,但太沉迷好易變左你認定左係咁就一定係咁。同一堆同自己性格差唔多又太空閒多負面能量既人溝通太耐,腦筋都會變得唔靈活,而不斷係陰暗中輪迴。有時要think out of the box就係要放自己係唔同環境下,或者對下唔同人 睇佢地係如何面對人生,或者就算每日做同一件事都試下改變做野既方式。當然唔同人唔同情況,個解法都唔一樣。

當初我睇心理學家途中決定想試下拍拖,不斷date唔同男人,最後真係愛上左又成功拍拖。你問咁樣點解幫到我depression都答你唔到。我個人好reflective好focus,對我黎講經歷唔同既事,去好多地方,同人溝通呢d過程我會學到好多野,慢慢就認識自己更多,融入到人群。
好麻煩 成日睇漏啲細嘢
然後又打擊自己自信心
無限惡性循環
睇吓啲招聘網就會知會計工好撚多空缺..
頂多叫做發唔到大達 但一定唔會係乞食
利申:會計u grad想轉行
有冇人small talk好差
對人冇咩分享生活嘅意欲
有時分享都只係因為淨係聽唔respond唔講自己嘢會好kam
但係又唔係唔enjoy社交鍾意一班人聚
但唔熟嘅話單獨相處我會好想逃離
可以自己唔夠信心 驚自己講嘢人哋嫌悶
慢慢唔識點溝通
似anxiety多啲
都有可能兩樣都有
前幾年真係同你講嘅一樣
轉咗環境之後雖然放開咗 但又唔識同人相處
做邊行可能多st人
嘩,點解依到d infp 咁撚古怪既?
你係咪精神有問題呀?
人性本善喎
你可以唔對人好
但唔該唔好覺得人地對人好係背後有動機丫
唔該唔好張你自己諗既就當人係丫
完全認同
infp一生都要面對嘅問題:究竟自己適合做啲咩工
現實慘到係想分享生活
其實都冇乜人care,反而暴露自己弱點
讀緊書小妹好後生
咁又總會有care嘅人嘅只係可能未搵到
同埋熟嘅人又點唔會包容你嘅弱點 好似你都會包容你嘅朋友咁
唔需要care人哋感受,全部都係你自己幻想假設
本來small talk 話題可以係無乜意義,主要係用來人與人之間交流
個靈魂多啲出嚟面對人,唔好成日活係自己世界
對人諗到乜就講乜,溝通得多,就熟能生巧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞