有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
495 Like 50 Dislike
可能係偶然,自己鍾意啲朋友唔多少少摺嘅
咁啱兩個都係藝術家性格,我感覺自己又唔係太好呢類型人
但我內心又好欣賞佢地識design識畫畫,因為我自己呢方面係零
如果係外向人我應該handle唔嚟
呢個case似係鍾意安靜嘅文青
其實又唔可以咁講 每個人格都有脆弱嘅一面 只係同一類人會身同感受多啲
同我理想型完全相反
因為infp真係需要太多私人空間
有時候唔覆只係因為好想自己一個睇五個鐘廢片
對infp黎講自己一個先係休息
同朋友(就算好frd好frd)相處係耗電
Lm
有時自閉會影響到真正care自己嘅人
所以都係唔同人行太近
做過好多次mbti 通常係infp有幾次係intp
但睇返兩種特性都好符合我
有時都唔識分自己係邊種
冇話固定嘅 可能兩邊都有啲 好平衡
或隨嗰陣經歷有多一啲某一邊嘅傾向等
依啲都係比個大概參考比大家架姐 就好似就算大家都係INFP都唔等於會完全一樣
同你做快測差唔多 試多幾個先知邊個準
我男朋友係enfp/enfj
佢測個結果係enfp但我覺得佢比較似enfj 
佢對呢啲嘢完全冇興趣 就冇叫佢測多次

一齊咗幾年lu 頭兩三年成日嗌交
愛對方但覺得係兩個世界嘅人好唔夾
依家應該係磨合完
我未出聲佢都估到我諗咩
會喺度講我啲內心小劇場出嚟
成日笑鳩我玻璃心淨係識喊 (我依家打哩段嘢都打到眼濕濕)但同時又好照顧我感受

同埋佢好外向 可以輕鬆同街外人r水吹得好開心 令到我同佢一齊要面對陌生人嘅時候(例如參加workshop) 個氣氛會冇咁尷尬
我覺得自己比較啱同性格互補嘅拍拖
性格似嘅做朋友會開心啲!
ENTP表示live your life人哋做乜關你撚事
就係好難唔諗
花時間諗人不如諗自己諗得黎不如就行動
唔諗人點諗之後我摺到傻
INFP 轉 INTP
存活係自己世界入面
斷捨離好多情感
情緒係穩定左
但其實又唔係好健康既狀態
好麻目

終究都係唔太適應社會既物種
就係諗完自己先更加要諗埋人
唔想再亂咁行動雖然infp應該隨心啲
又係典型INFP只係“存在”就冇啦啦要比人說教
你自己都話live your life啦,人哋做乜關你乜事
然後自己又係到管人做啲乜
其實道理係人都知,乜性格都好,唔需要人“指點”點生活
管好自己吧
公司有個靚女都係INFP,好outgoing ,完全唔覺係I
佢扮出黎
I都可以好outgoing
不過全部都係假既 (為左融入社會)
佢自己先會知
只係一句advice,陳述句,講緊本人嘅生活態度。佢最後live唔live佢嘅life,甚至今日就去死我都唔在乎
勁中
真係以前都話會比人迫到去gathering
而家唔想去就點都唔去 冇晒啲新朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞