有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
494 Like 50 Dislike
想睇學術類既比較多
早排有個FD介紹一本叫Relationship -- Bridge to the Soul嘅書,都幾好睇
我都鍾意睇學術類,你係買嘅?我見圖書館得中文版
我諗咁我哋成長咁耐,學校幾可教過情緒課
加上中國人嘅文化都壓抑,又要孝順又權威
不過我唔覺得佢話而家世界唔正常
/賣祼照,濫交,用抖音,性別/種族歧視,戴/唔戴口罩,普遍得變成”新正常”/
唔覺得有問題,呢啲都係人性所衍生出嚟,人原始慾望要,有供有求
你用返以前嗰套價值觀嚟望就變成保守
買呀
Kindle 7.99咋
呢到加上係外國未去到話地獄
同同事相處還好,係對病人會無咩勢
Se可以試下睇多啲社評 同真實世界接軌

原來睇社評新聞可以提升Se嘅咩,以為只限於外界感官刺激
同屬Se blind嘅INTP,自問好鍾意接收資訊去增廣見聞、了解人哋點睇噉,但我每次睇完都會不停諗嘢、批判,感嘆自己嘅無能,無盡嘅無力感隨之而來,Se卻未見提升 永遠都係最低分嘅認知功能
應該都係護士社工ot
如果要自己嘗試多啲唔同事物會唔會幫到建立Se?
都有嘅 不過冇水瓶座咁多
除非你讀到上去做CP
如果唔係可以話完全係兩回事
發展人工亦好有限
ENTJ, 自問覺得同N type既人都幾夾

但諗諗吓身邊好似冇乜INFP朋友
以為自己出post再自問自答

雖然話infp適合藝術/文字/音樂/文學
但香港地 讀書唔差 都喺社會影響下讀咗理科
藝術有才能都好 大學如果揀文科/藝術 叫做浪費/水泡
商科又無人生意義
細個傻傻地 為咗專心讀書 停咗挽藝術
攪到依家又唔鍾意做緊嘅野 又無興趣
日日都唔知自己做緊咩

人人都話試多啲其他野
但一來 唔知關infp事定我自己性格 覺得鍾情一樣野就要做到最好 所以每次踏出第一步都好認真好大負擔
二來 啱啱出嚟做嘢先知 興趣班其實好貴 (細個唔識珍惜 對唔住老豆老母)

知道唔應該怪世界 但香港唔注重文化發展 覺得無容納infp嘅地方
或者等生產力解放之後嘅世界先係INFP嘅世界
但好明顯唔係呢個時代
成日有種自己出世得太早嘅感覺
各位點睇人際關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞