有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
496 Like 50 Dislike
好唔細心係成日比人話得多定係自己真係有成日犯?
我好多時都會比人話唔細心
有時係細心係一D人地唔覺得需要細心既野
有D位人地都會讚我細心
比人讚個D通常係接觸得多既事物
呢樣就要練
我覺得係both,番工真係簡單野都來回搞兩三次,起係因為唔細心,但次次check 都覺得冇問題
我都會細心左係一啲唔需要細心既位,但其實對件事既影響都唔大
我有諗過要點細心啲,但真係唔知要點做
社工有牌收分高多人爭
輔導有手有腳就入得
only reason
自己摸索真係可能事倍功半,如果有人lead住會好好多
有冇人係infp-a
因為我唔開心 所以走左去讀輔導

如果真係講工作, 社工其實唔係輔導~ 不過因為香港環境係咁, 要做埋輔導D野~ 正常社工係做宏觀D既野, 而唔係對人對得咁仔細
反而最近有本書我好鐘意 ~ 牧羊少年奇幻之旅
小說黎~ 開心過睇學術野

如果真係教科書就好難直接講 最近學緊同理心、尋解導向 呢D野
可以你見輔導既時候都經歷過佢地用呢D技巧
讀還好,但做就另一回事
最後都係要補返個牌
一邊學既時候 都係healing自己同了解到更多既自己 有時會into左 但會學到方法離開
咩戲
學到點去離開真係好緊要
我依家係用逃避黎面對一啲悲傷野
唔敢睇太多慘情片之類
Btw 有冇做護士嘅INFP
想知係咪地獄一樣
我依加都仲努力緊 番工會聽到啲好慘情的真實個案 我自己鍾意聽下歌 有時仲會跟住唱 等自己番番現在 我覺得有少少kind of 似meditation 晚上有時間我都會做 我覺得幫到好多
長遠黎講 我用多啲時間接觸外界 將自己多啲focus 係現在 等自己唔好入loop
我依加都成日會喊 但已經唔會入loop入好耐
洪常秀嘅等一個人心灣

所以我好感恩有一個朋友係可以推心置腹
係日本番緊工既INFP,
係公司剩係同一個同事FD,
有公司聚會一律唔去, 剩係會同個同事去飲野食Lunch
自己覺得只要唔係同其他既人際關係差既話, 冇必要特登去同所有人做FD,
有時間社交不如去做自己鐘意既野仲開心同有意義
香港勁撚多I人個個都話係
其實會唔會係城市節奏問題
呢班人dum去加拿大應該一星期就嫌悶
INFP
睇過本書叫失控的同理心
睇完之後學識抽離好多
係幾難搞intp大多時間活係自己世界入邊, 仲要一入就幾個鐘唔出黎
祝君好運
我都係睇吓片又代入左搞到好sad
不過我好啲就係喊完就會完
啲情緒會好快平復番
只係唔想成日都咁大上大落就寧願睇少啲算
聽歌幫到我好多 唔洗諗咁多野
其實我知,我自己都有depression,係我觀察到身邊大概九成嘅人都有情緒病嘅徵兆先咁講。我已經唔覺得呢個世界有分正常人同唔正常人,因為好似社會上好多不正常嘅事已被正常化。例如賣祼照,濫交,用抖音,性別/種族歧視,戴/唔戴口罩,普遍得變成”新正常”。我聽好多人都話我好正常,唔似有病,亦都俾人話過我做嘅嘢唔正常。其實正常同唔正常,都係人落嘅定義,標準好模糊。

我諗我嘅結論應該係:
1)因為社會係不正常嘅,所以人類變得不正常都係正常。
2)因為不正常係人類正常嘅本性,所以社會變得不正常都係正常。

我覺得呢個世界充滿病態嘅社會文化,所以好多人都有情緒病,但佢哋自己唔知,就令其他都有情緒病嘅人以為其實咁樣好正常。我開始唔太相信地球有正常,只有handle得較順利同handle得唔順利嘅分別。大眾嘅諗法係,健康且順利嘅解難方式=正常,但如果處理得唔順利嘅人嘅比率大過順利嘅人的話,取返個平均數,我認為最後得出嘅結果係 - 唔順利嗰班先係所謂嘅”正常”。

我本身諗住唔覆就算,但可能會有啲同我類似諗法嘅人,所以長篇大論打咗出嚟。亦都可能冇人會同意,當我使用下言論自由…其實主要目的係想表達我知道普通情緒同情緒病嘅分別,不過我話”懷疑好多人都有depression” 係有原因。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞