有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
495 Like 50 Dislike
intp 真係屌打infp
INTP路過
infp係咪好難講出最內心心底話
pillow talk之類
難,因為人生一直就係比人批評同唔理解,每次想同人講都係受傷較多
我諗會講嘅話一係佢好信任你,一係佢好缺愛 一時唔小心唔識控制個力度一嘢爆哂出嚟好想有人理解到
INFP路過
好typical嗰隻,全部indicator 65+
返緊份要成日對數+對人嘅工
其實對數算興趣
但大量性對人真係會攰
雖然返工啲人睇唔出
甚至會覺得我算outgoing
人愈大愈feel到自己根本就係咁奇怪性格
有少少活喺自己世界到咁
所以一有自由時間都寧願摺喺一個得自己嘅空間入面
清醒
真係揀信仰的話,佛教自由d同無咁恐懼

我之前返教會之後一直更加深恐懼
你被人逼交”功課“,公式化返禮拜仲辛苦
垃圾infp
如果對佢有不滿,講個問題出嚟就會覺得我係批評佢?好難接受?

但冇理由我一直硬食啲問題,次次我發覺講少少佢嘅唔好,佢就會唔開心,好難解決
我就係咁
成日俾frd話我陰晴不定
活係屋企人既陰影下真係好痛苦 一路為佢地既期望而活咁 唔咁做又覺得好內疚 都係出黎住後先好啲
跟著我會覺得自己煩到佢
然後就收埋自己算

戴頂頭盔先 以下只係我個人經驗
唔代表所有唔覆機嘅infp

我自己有好嚴重嘅拖延症
就係啲野唔去到最後一刻都會唔想做
因為我覺得所有要用腦嘅野都好痛苦 唔知咩先係「正確答案」 所以會逃避

而去呢種性格去到日常相處 就會變成我唔知道應該點樣安慰嗰frd
唔知道咩嘢回應先係嗰frd需要嘅回覆
所以就會隔好耐先覆 好似變左task咁
但唔代表我唔重視嗰個人 出自關心/愧疚感
都會主動問起朋友嘅心事
但一開始傾到戲肉就會好焦慮 唔知點覆 最後選擇潛水
me
自從封起左自己個心
就 infp 變 intp
其實咪一樣
呢個 post 大部份講既野都可以 Apply 落我道

呢到有好多
唉 係咪infp都係咁玻璃心
一唔開心就可以唔開心好耐
依樣應該唔關mbti事,係人嘅問題唔可以咁樣一概而論
被批評嗰件事係關於咩,你嘅表達方式 timing 岩唔岩 ,你哋嘅關係etc.好多因素都會影響到 依啲嘢就係人與人之間溝通嘅範疇
好多唔覆機嘅infp
而我自己係好鐘意覆機
但只限認為係朋友嘅人,可能我太依賴朋友
其他人我都係覺得係task,一日覆一次
其實有人係會想你變得更好,但當然亦有人只想要取得回報,毫無疑問香港係後者居多,始終香港生活壓力大。
窮則獨善其身,達則兼濟天下。
試吓幫佢含?
睇嚟我都係逃離唔到鍾意infp人
係咪有咩共通點吸引到你
定只係偶然
廿頭鬆啲姐一齊半年唔係好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞