有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
495 Like 50 Dislike
同問 好似唔知點為之鐘意一個人
https://youtu.be/nAhaYN-cPF0

有時遇到啲靜過自己嘅人真係唔識點溝通
會呀,覺得好難同人熟絡,黎黎去去都係停留喺表面果浸,譬如話完左group project就唔會繼續聯絡,永遠都係gpmate就冇然後

自己個人又佛系,唔會去主動識人,覺得冇朋友都還好啦,雖然話好多野我都唔怕自己一個去做,但如果有交到心既朋友話唔定仲開心呢
熟嘅 得番幾個勁難識人
放棄啦
唔係你嘅問題 只係大家未必match
如果一段關係令你覺得唔舒服就應該快d 中止
me too
我覺得係你會渴望想快啲成為對方既習慣
融入對方既生活
唔會抗拒任何接觸
好明顯知道非佢不可 既感覺
如果一開始會猶豫 我覺得十有八九都唔係真係好中意
《圓桌派》說,“迎合型”人格其實是一個冷漠的人格。

“我要用一種最好最少成本,最簡單的方式,把我們的社交解決掉。那麼最少阻滯的成本就是不要得罪你,最好還讓你高興,但接著就趕緊走。很多討好型人格的人,你以為他是熱情如火嗎?他的內心比較淡薄。”

INFP 係咪多數係“迎合型”人格?
Match
errr. No.
覺得自己好冇行動力
有好多嘢想學想做 但係一直都落實唔到
去到最後身邊個個都開始有成果 自己仲係一嚿飯咁
same
不過好彩喺細個嘅時候識到可以深交嘅朋友
但都希望可以識多啲
個環境愈大接觸得愈多人就開始令到人冇咁有耐心同包容去認識深啲一個人
但我好想識到多啲可以傾得deep啲嘅朋友
成日都聽人講話細個識落既朋友係一輩子既朋友,但係我都明白對方都會識左好多新既人,有新既圈子,而自己就反而一直停滯不前咁,我個世界係依一班人姐,而佢地既世界一早就唔淨止得我喇,我都知唔能夠依賴落去,不過想去拓闊圈子又無從入手咁
君子之交淡如水 話不投機半句多
以前上網搵過info group覺得成班人都on9。呢個post無令我改變諗法。唔係話個個都on9,但好多。
利申:infp
可以講下你點解覺得呢度啲人on9嗎
今年 fresh graduate 同問,手上有兩個offer,一個係Assistant HR officer,另一份係 NGO嘅 Project officer。諗唔到應該做咩。

雖然之前番過HR嘅intern 同PT,啲同事都會讚我做得幾好,入data 嘅accuracy 幾高,同埋都快。但自己做到都有啲疲倦。但我有幾鍾意同啲Candidate 做interview/簽約,但係junior HR位好少呢啲機會。但HR 呢行好難中途轉番入黎,同埋俾offer 我個間 firm 都係自己鍾意嘅。

呢一份NGO就係跟Project 嘅,apply係因為份工可以做下social media, accounting 同寫下report,比起junior HR位會有多啲發揮creativity 嘅位。同埋個project 本身都幾有意義,但係就係一年contract。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞