有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
495 Like 50 Dislike
覺得好攰 唔想返工見人
追deadline好chur
見到啲中學同學
個個撈到風生水起
覺得自己好撚廢
後悔點解唔做返個循規蹈矩嘅世界仔
廢撚到喺連登叫春
做attention seeker
之前有tg 谷
懷疑自己有depression
我都懷疑緊
一聽到有人叫做嘢
個心就跳得好快
有時要好大力深呼吸
堅持走自己的路,否則一事無成,生存更加冇意義
INFP 可以試下玩
《基督徒online 》

覺得所有人都係evil
好多人對人好
其實都expect something in return

隻game唔好玩
但又唔敢自行了斷
信耶蘇我不如信佛
屌真 覺得身邊一半係呢種人
如果用基督教世界觀 理解 人生

你會發現呢個世界好啱INFP 生活
我都係咁諗
我唔係好明點解要「信」一樣野

只要有道理
其實就可以聽入耳

我係agnostic
相信有一啲我唔知嘅野存在
但唔理解宗教嘅本質係乜
我係直頭比心理醫生話我確診左depression
有冇咩症狀
冇可以堅持好耐嘅興趣/習慣
都係INFP...

好想知到底有咩career path適合INFP 嘅人行
INFP
要develop下 Se同Te呀!!
Se可以試下睇多啲社評 同真實世界接軌
Te就要試下計數 權衡輕重 玩下邏輯puzzle
INFP其實好撚勁的 搵到信念等同永動機
LM想知就grad但完全唔知做咩好
主要要符合返NP嘅特質
太repetitive/detail-oriented嘅 eg 會計、精算、測量、文書都唔太啱

最重要係間公司要符合你嘅價值觀
唔一定係ngo 但INFP唔會想幫黑心公司做嘢
有冇INFP對咩都有興趣,但就係未搵到一樣野係可以好沉迷
成日都好迷茫,又覺得愈黎愈難同人相處,搞到好自閉
INFP 焦慮+抑鬱+情感依賴症
諗住呢世靜靜地過,唔好害人&害下一代
哩個係大boss嚟 但過咗海就係神仙
試下畀錢買program 谷自己堅持返一兩年先
除咗公司本身嘅corporate value , 有咩 roles 會比較可以發揮INFP 嘅長處?定係start-up vibe 會比較適合?

btw多謝樓主開呢個post 俾同路人圍爐
上網睇話INFP好專注做一樣野,但我最大問題就係專注力嚴重不足,好難成功做到一件事
我諗係搞手位 諗住掉畀人做嗰種
但世事邊有咁爽
Infp前期要扮infj 自己諗完自己做
做到高層先真正發揮到P嘅長遠目光

好容易會俾start up嘅靈活彈性吸引
但係!!糖衣毒藥嚟!!
Infp請乖乖地去大公司/mnc學習「架構」同「程序」咁先起到萬丈高樓
去Start up只會起到小木屋
因為你未整合到一個完整嘅 Fi 內在信念
試下寫日記、不斷反思同沉澱每件事/每個體驗帶畀你嘅感覺
一年半載之後揭一揭,你就知自己要去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞