有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
494 Like 50 Dislike

我中學已經好憎bafs
INFP
覺得自己好撚煩 太多情緒 太多感受最叻鑽牛角尖
你又講得岩 價值觀/意義行先
屌我test過幾次 佢話我係I同e中間我點計好
我都係
好憎自己成日亂諗嘢但又控制唔到
有好多心事 但寧願收埋都唔會想同人分享 喺其他人眼中冇煩惱好開心嘅人 但其實唔係
INFP計數計到變咗INTP仲摺過INFP嗰陣
最近一直好驚工作滿足唔到老細
勁撚唔開心
追尋Te是好正常的因為佢係你弱項
發展弱項嗰種成就感係無可比擬—— 無錯,係成就感,essentially INFP計數都係追求緊個feel
Turbulent
你答嘅嘢前後矛盾就會咁
睇嚟你八大功能未發展好晒
信念動機可以點搵
我覺得我地呢代好似玩緊隻永遠都唔會贏既 game
想知非單身嘅infp另一半係同自己性格類似定相反
我覺得好難搵到個明白你係咁多情緒 咁多小劇場嘅人
我明白好難令人難解,但人哋唔明又硬係覺得個交流唔夠深而寂寞
小妹infp男朋友係正正相反嘅estj
有時對住佢係好辛苦但好鍾意發掘新領域
越探索得多佢會越鍾意佢
同埋佢好勤力 雖然佢比較少感官上感受
相反有infp男埋身會自動fd zone 佢
因為會覺得佢好唔可靠
同埋越摸得透嘅人我越唔like
我都係會被相反嘅人吸引,但同時相處時會覺得好辛苦
對方理解唔到我諗法+性格上太唔同
我曾經比人話過 點解咁玻璃心,點解咁多嘢諗
相信佢都好大壓力,但聽到真係勁hurt
所以搞到我依家都唔知到底適合咩人
成日覺得冇人100%明白自己內心嘅小劇場,都唔會有人完全承受到身邊有好好嘅另一半,有時都會有種世人唔明白我嘅孤獨感 (好中二病)
好明白 講出嚟對方明3 4成已經感欣
或者係infp人諗嘢真係好奇怪 一般人好難明
但又會覺得suppose最親密嘅另一半 但分享唔到 會覺得好寂寞
INFP here,但係自己做果下要係好E向既工
做得有D痛苦,同埋就算有能力都難上位
覺得好廢咪改變囉,係個圈入邊叫春,無人聽到
心情好係e,心情唔好咪i
身邊幾個INFP,但事實上係我明佢地,佢地唔明我

INFP都有唔同程度
有冇1d例子,係咩類型信念會令infp變左永動機,係工作上邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞