有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
495 Like 50 Dislike
我唔信星座
不過我都係水瓶infp
好似本身水瓶就係比世人覺得奇奇怪怪又emo
真係好多infp
T同A好似唔係呢個意思
佢個e變左i
INFP係咪唔岩係呢個世界

經常比同事朋友屌,但我又理解唔到佢地點解要屌

1. 諗太多野,話我諗埋太多無謂野

2. 唔識講野,唔係串人窒人個種唔識講野,話同我講野會有種傾唔到落去同唔想再同我傾落去,叫我留意下d人點溝通
通常對住S型人就好難傾到
E變I好小事 P變J先慘
不斷試新嘢好爽
行山 攀石 bouldering 獨木舟 沖浪 溜冰 滑雪
有時咩展覽都睇一餐 咩人都想接觸想知佢哋領域
想每個國家都睇一次
好想咩技能都想學
人生嘅動力 就係俾你不斷去嘗試/冒險
利申:INFP轉咗做INTP
TP多冒險家
係好鍾意玩新嘢 但通常都係半途而廢
同你一樣INFP to INTP
點解咁講
我細膽冇用唔敢冒險
淨係鍾意學唔同嘅手工野
所有慣用功能轉哂
同你一樣 通常試完一次就會轉
覺得個年事悶 或者太難而轉
完全係三分鐘熱度嘅代表
香港感覺特別多infp
特別係後生
玩app幾乎問親個個都係infp
水瓶infp +1
個人好depress
E嘅人唔洗玩app有好多社交掛
會丫
不過依家學識左點live with 佢
Depression冇“好返”依樣嘢,咁唯有接受同學識點愛自己
Lm
懷疑呢個世界有邊個冇depression
覺得個個都有情緒病咁
有情緒係正常,冇人人生完全冇唔開心
但有depression嘅係會好似一直trap左係個底到,正常人係可以慢慢調節返
同埋depression都有分程度
Infp人多嘢諗又多愁善感,有depression嘅比率應該係比其他人多
有同正常人傾計會發現原來啲嘢正常人真係唔會咁諗/諗咁多
覺得係世界上格格不入 淨係生存已經唔可以話順利咁
INFP
係呢個世界生存唔到
冇人明我 我又理解唔到人地
到而家仲係好廢對人生好迷惘
覺得冇人會中意自己
因為連自己都好唔中意自己
我以前都好執着,覺得人哋唔明白我
但大個啲發現 其實你自己都唔係好了解自己,憑咩覺得人地會理解,再加上要人理解都要有好timing 同好嘅表達方式 仲要對方都係適合傾訴嘅人
係難架,所以將個期望值降低,其實人哋肯聽你講嘅話已經好好,如果你要expect人哋應該比啲咩回應你先叫“岩”,咁未免太自我中心

好渴望有人鐘意,但自己都唔鐘意自己嘅時候,依樣嘢只會無限loop 而你就只會trap係“覺得冇人鐘意自己”嘅位到
真係有心想改變嘅話,你可以學點樣欣賞自己了解自己先,從而中意自己
例如諗下你長處短處 有咩興趣 有咩鐘意唔鐘意 諗吓身邊嘅人對自己好嘅事etc
有唔開心嘅事嘅時候,諗下情緒背後你嘅需求,再諗下會唔會係以前嘅經歷令你有依啲情緒
即使係好小嘅事都好,咁你都會了解多左自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞