有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
495 Like 50 Dislike
今日做返,變左entj

好似每個type都準咁
其實可能根本冇定
有冇infp 嘅創業小伙伴可以圍爐
每個人都有齊16個人格 只係邊個比例多啲
咩行業
其實我心底裡幾鍾意自己,甚至可以用自戀形容自己。慶幸起碼自己冇變成一個壞人,喺最壞嘅時代,好彩可以做番自己,自問算係一個善良嘅人,喺人哋口中聽到對我嘅描述,係所謂「追夢」嘅人。但係其他方面係一敗塗地,冇錢,畀人飛,積蓄就快見底。開始討厭自己所謂嘅「理想」,但係同時又覺得呢個dark side嘅我好討厭⋯⋯眼見身邊嘅人過得安逸,生活未必美滿,但係起碼事業/愛情都穩定,就開始覺得自己所有嘢都做錯,點解唔一開始認清楚事實,明明自己只係一個好普通嘅人,扮咩理想主義者
我都會咁諗,感覺身邊嘅人嘅生活都好順利咁
而我不停想追求“正常”都好辛苦又好難咁
可能其他人真係好順利,但亦有可能佢哋都有好多唔順利嘅位只係唔會同人講
我最近就諗 唔知人哋眼中我係咪都好“順利” 好”正常”呢
但其實我有好長時間抑鬱日日係屋企喊
以前就係不停追求人哋係點,搞到自己好辛苦,依家唔諗就輕鬆好多,因為其實每個人都有自己嘅人生課題

例如可能有人好羡慕你有依個勇氣同動力去追夢,而佢其實都有嘢想做 但一直唔敢,咁樣就一世
我唔會話你追求得理想就應該要放棄哂所有去追,如果你覺得咁樣試過,無後悔,覺得夠 係時候追求返其他嘢 啲經歷都係你賺左,學到比人多
我自己就好後悔以前有啲嘢冇去做到,咁你至少試過 好過你一直冇試 咁樣埋係心底一世
我最近成日都諗 如果突然死咗,你係會後悔冇一份安穩嘅工作定後悔有嘢想做而唔去做
如果過程令你一敗塗地,而家咪重拾返其他方面,追夢唔一定下下All in,好似上邊師兄咁,一邊做正職,一邊玩音樂

睇清楚咪而家改變下
你個名好可愛
唔同時期經歷唔同事 16型人格會變

我原本係ENFP-T 近幾個月經歷一啲事後變番INFP向內發展

唔排除人又會變
多謝
網店賣食物嗰類
想幫襯
勁有同鳴
我中學讀會計讀到係想drop
個陣就算報左dse 都想唔去考會計
中間讀書過程真係好撚痛苦
唔想再經歷多次
試過做做下數唔識做 喊左出嚟添
不過最後考完都冇野 但唔會再想掂呢科
多謝你 不過真係唔識講
可能自己比較結果論
我諗我休息下會有番energy
係有少少感動嘅
建議INFP唔好搞數理類嘅工
見過鬼都怕黑
當年老母仲叫我升學繼續揀會計,話有前途
我死都唔聽佢講,走去讀乞食科,起碼讀得舒服先
無追post 純揮手
覺得做會計都係乞食多
仲揾緊
同行入面人事關係複雜
依家喺公司孤立緊自己
想轉行
可以更加獨立工作、冇麻煩人事嘅工
好多嘢都有興趣
樣樣都想學
近排先識做選擇
時間有限,留畀最想做嘅嘢
會計好好搵 有錢途
只係好辛苦囉 唔啱我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞