有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
496 Like 50 Dislike
頂多都係講下生活上嘅不順,但講情緒問題就好少,始終唔想令對方有負擔同放負。發洩壓力都係聽歌,再唔係就睇啲好撚恐怖、核突嘅電影釋放下
我d fd我諗已經放棄我
我都唔會成日po
唯有同自己講主要係俾自己睇
唔係俾人睇既
唔洗理人點諗
有時放下負都係好事黎ga
雖然我覺得成日放好負面好似叫春咁就唔多好
但間唔中紀錄下自己果刻既諗法
之後再睇番如果我諗法唔同左會覺得幾得意
頂好中
係出面social果個人格根本唔係我黎
係人地眼中我係好多野講 好鍾意講笑既人
但其實我只係好驚尷尬既氣氛 我真係唔想講野架 好攰阿
卻道天涼好過秋
N本身係咪都偏數理
有個ig專門放負
No 只係指你得到資訊嘅渠道係by理論多
主角係咪琴日戀講嘢個女仔
邊到有話
我嚴重到對住屋企人都會咁
好唔鍾意一班人一齊 會變左另一個人格
但發覺接收好多負既時候個人會更加負
我d fd都負既多,我已經要做最正面果個黎同佢地傾
唔想一直負負得負
我負過啲朋友,所以唔會搵佢哋
同朋友見面一定係開心樣,得自己就頹樣
唔知係咪因為自己由細到大缺乏「被愛」、「被關心」嘅感覺

變咗對身邊嘅人以情感行先(尤其自己特別重視嘅人),成日想站係佢哋嘅出發點,關心、傾聽同盡力明白佢哋嘅感受。

但有個感覺係,好似每次開解完人哋,比咗好多意見同分析,幫到人哋諗通一啲嘢,自己反而自己完全開脫唔到自己。諗唔到自己可以搵啲咩人去幫自己,搵人去理解自己嘅諗法,漸漸仰壓着自己嘅情緒喺心內深處,同人距離感好遠。

可以做嘅嘢只靠一路花大量時間去聽歌,睇吓short article 去按撫自己。

成日都會好迷失係度諗,其實我嚟到依個世界做咩?係咪淨係為咗做一個為咗受歡迎嘅外向撚,而要迎合佢哋大眾standard而活著?或者搵份佢哋覺得成功嘅工而唔可以以自己方式去活着。
唔知邊到見過
好似話intp嘅唔知咩功能會去模擬F嘅情感
所以感覺上會似infp
抱住興趣入去 面對現實然後出翻嚟
金融變工作就一係就不斷重複程序野、文書野
一係要夾硬用公司最賺錢嗰套方法去對啲你未必未對嘅人
慢慢親手扼殺自己嘅興趣
其實都覺得自己係F但係做咗好多次都係T
你做決定偏向相信理性/邏輯多?
細個做係intp,嗰陣好自我中心中二病
大個開始會諗埋其他人,更加重要係睇自己開唔開心,因為有時搞到人哋唔開心自己都唔好受

如果F同T好極端嘅話分別會好大
因為主導功能係內向情感同vs內向思維
但係首先要假設咗FP同TP有一樣嘅價值觀
例如食Omakase FP會睇心情 就算貴都食咗先算 TP會想食但覺得嘥錢唔食
其實理性感性都會有

做決定之前都會分析應該揀自己鍾意嘅
定係揀利益最大化嘅選項
然後先再睇下點選擇

所以有時候落嘅決定都係自己鍾意嘅/感性啲嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞