有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
494 Like 50 Dislike
幾年前做啲test係enfp
唔知係咪人大左越嚟越摺 早排做係infp
INFP here
讀書時比呀sir問幾時想點 我話想隱居深山 與世無爭

呢排寫咗啲嘢搵唔到地方分享 咁啱見到呢個po所以分享下 獻醜了

- 既然孤獨
- 為何仍出生於世間
- 嘗試交流想被理解
- 可是

- 終究我們注定孤獨
- 這裡無人能夠擺脫
- 從無到有再回到無
- 感受孤獨渴望體諒

- 最終只有自己
- 試著了解自己
- 訴說著我的想法
- 始終不能被明白

- 盼望著身邊有你
- 最終有的是自己
- 被限制著的自由
- 才是真的自由嗎

- 我這樣告訴自己
- 生於這裡的自己
- 訴說著這些道理
- 早被重複無數遍

- 人們總不能理解
- 因為不曾體會過
- 所以只有經歷過
- 才能真的明白嗎

- 重重複複的轉圈
- 哪時才真的看穿
- 沒有找到的出口
- 其實早已在此端

- 不同的文字
- 相同的意念
- 埋下的種子
- 待一天發芽
成個ig都係infp
Antisocial social club
其實都幾準下,我每年都差唔多會做一次,呢幾年次次結果都一樣
「我用盡所有方式 找個人給我安慰
渡過寂寞的黑夜
我問守護的天使 也許她能夠體會
這無助讓我好累
走到無路可退 我還能相信誰
用多少天 用多少年的跌跌撞撞才找到終點
用多少傷痛的心愛才不離開身邊
用多少謊言去掩飾彼此的不完美
要用多少個世紀讓我看透一切」

歌詞好中 我哋依種人格
每次聽都un喺心

https://youtu.be/REbUxgJKYEA
係咪真係咁多㗎
其實infp有咩特質
我見依度個個幾悲觀
但我又唔係(雖然我係成日會思考嘅人)
非物質主義?
我唔係睇錢第一但見到鐘意嘅嘢幾貴都會買

4個category
但infp 個post like 數係16萬,其他得4萬
聽講個排比較depress好易test到infp
即係infp唔depress都係depress
比唔比INTP入黎圍爐
我覺得溝通難係因為infp 個人比較浪漫(即唔實際),
通常鍾意諗過去同將來,對現在嘅focus 係好少
但isfj 係好實際好實在(即唔浪漫)
好似睇套戲咁,我自己鍾意睇需要思考人性既戲,但isfj 係鍾意睇marvel 嗰d可以激發腎上腺素嘅戲,最好就happy ending ,如果係啲好dark side 嘅戲佢地就會唔鍾意

另外你話isfj 對close 嘅人harsh 我都覺得係
當初大家仲係唔熟嘅時候仲係恭恭敬敬對你好好
到拍拖嘅時候,可能已經當你係自己人,所以唔使咁拘謹,同埋對你要求會再高啲,所以就好老實不客氣咁講出黎,有時我聽完係有種俾人一把刀插落心口嘅感覺,但可能佢嘅角度係為左件事好所以一定要講出黎

不過infp 心底裡係明白isfj 嘅,佢都好清楚佢個行動力低,需要isfj 呢啲行動力高好 organized well planned 嘅人lead 住佢,所以如無估錯佢應該好多時都願意配合你

同埋infp 真係唔plan
好憑感覺,嗰日發起神經話想做咩就去做
Isfj 可能prefer 早幾日講定等佢有安排
如果成日突發去做,isfj 會無咩安全感

總結就係我唔覺infp 同 isfj 響溝通上會有咩進展
一個就浪漫主義成日day dreaming ,另一個就骨子裡完全無浪漫基因(但isfj 應該係鍾意浪漫嘅雖然佢地無呢個基因 lol )
不過依然覺得呢兩個人格相處係充滿愛
兩個都係偏傳統(infp 偶爾會有好創新嘅想法,不過都係得個諗字) ,兩個都會自省,兩個都係心地好,兩個都會讓對方,呢幾樣唔係個個人格都做到,有啲人格係好自戀好有自信,isfj未必會鍾意
出面有寫同isfj 最夾嘅係esfp
但我唔覺isfj 鍾意啲太外向太高調嘅人,因為會無安全感
點擺脫T?
T is unhealthy
A係果斷啲
T係優柔寡斷
好痛苦
還好嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞